Hver 3. pasient kommer til smittelegevakta

Etter en drøy uke med smittelegevakt i Molde, viser det seg at hver tredje legevakt-pasient kommer dit. – Slik skiller vi mulig smittede fra andre pasienter, og hindrer smitte i ordinær legevakt.

VILLE VÆRT I KNESTÅENDE: - Den totale pågangen har økt betraktelig, men er nå fordelt på fastleger, ordinær legevakt og smittelegevakt. Skulle vi stått i dette uten disse tiltakene, ville vi vært i knestående, sier Roy Skarshaug, enhetsleder for legevakt og legetjenester i Molde. Her med sjukepleier Hilde McAllister og lege Elling Skårn ved inngangen til smittelegevakta.   Foto: MARIT HEIENE

Nyheter

Det sier Roy Skarshaug, enhetsleder for legevakt og legetjenester i Molde.

En knallgul plakat med knallrød innramming henger på en egen inngang like ved hovedinngangen til Molde interkommunale legevakt på Kirkebakken. Budskapet? «SMITTE-LEGEVAKT Gjelder BARE pasienter som har avtale. For avtale ring 116 117»

Hit blir de henvist, folk i Molde, Hustadvika og Aukra som trenger hjelp på legevakt og i tillegg har symptomer som kan skyldes koronasmitte.

- Det gjelder også hvis en person i karantene eller med påvist smitte, får nyresteinsanfall, f eks. Da er det også hit han skal, sier Skarshaug,

Tar unna

Ut døra kommer de to som er på jobb på smittelegevakta denne formiddagen: sjukepleier Hilde McAllister og Elling Skårn, fastlege i legevaktturnus.

- Det går greit her, forsikrer de to.

De forteller at det av og til er litt kø, men stort sett tar de unna.

Køa, den består av folk som venter i sine egne biler på oppmerket parkering rett utenfor. For på smittelegevakta er det ikke noe venterom.

- En kjempedugnad

Skarshaug sier legevakta normalt får 30-40 henvendelser på ukedager, og 60 - 80 på helgedager. Men tross kraftig vekst i pågangen til primærhelsetjenesten i det siste, har antallet til legevakt sist uke vært stabil. Ja, det har faktisk gått litt ned, sier Skarshaug.

- Det er takket være en kjempedugnad, sier enhetslederen, og gir stor honnør til flere:

Til innbyggerne, som har forstått at man ikke skal møte opp, men ringe fastlegen på dagtid, eller legevakta på kveld, natt og helg hvis det ikke kan vente til fastlegen åpner.

Til prøvetakingsteamet på Træffhuset - omdisponert personell fra omsorgssentre som gjør koronatester hverdager fra kl 08-16.

Og til fastlegene, som ifølge Skarshaug har gjort en kjempeinnsats med å ta unna «utrolig mye» på dagtid via video eller telefon.

- Den totale pågangen har økt betraktelig, men er nå fordelt på fastleger, ordinær legevakt og smittelegevakt. Det er på den måten vi overlever. Skulle vi stått i dette uten disse tiltakene, ville vi vært i knestående, sier Skarshaug.

Må henvises

Det er altså bare hvis fastlegen, legevaktsentralen eller legevaktlege henviser hit, at pasienten skal til smittelegevakta.

De to videolegevaktene er på Midsund sjukeheim og Aukra omsorgssenter. Der får pasienter bistand av helsepersonell på stedet til undersøkelser under videokonsultasjon med legevaktlege på vakt i Molde.

Når alle henvisningene til legevakt er talt opp, viser det seg altså en av tre skal til smittelegevakta, resten til ordinær legevakt.

- Søndag fikk vi inn 15 pasienter her, av totalt 45 som kom til legevakta, sier Elling Skårn.

Tømte lokaler

Smittelegevakta ble etablert i løpet av noen timer fredag 13. mars, dagen etter statsministerens budskap om å «stenge ned landet». Den ligger i KAD-lokalene, en liten kommunal sengepost inne i legevaktlokalene.

KAD ble stengt for å redusere smittefare, siden avdelinga har pasienter inn og ut hele tida. Dermed sto avdelinga tom, og med en branndør som gjorde at lokalene fikk egen inngang..

Etter få timers forberedelser, kom første pasient inn kl. 21 den fredagen.

Ekstra leger og sjukepleiere

Stenging av sengeposten førte også til ledig personale.

- Noen bruker vi i smittelegevakta, andre er omdisponert. Så har flere sjukepleiere fra høgskolen meldt seg til tjeneste for kommunen, og kommet hit. Noen av dem har jobba her tidligere, sier enhetslederen.

TAR UNNA: - Det går greit, vi tar stort sett unna, sa sjukepleier Hilde McAllister og lege Elling Skårn på smittelegevakta denne formiddagen. Roy Skarshaug, enhetsleder for legevakt og legetjenester i Molde, er svært fornøyd med hvordan den nye smittelegevakta fungerer.   Foto: MARIT HEIENE

Ekstra leger er sikret ved å bruke LIS-leger – leger under opplæring til spesialister.

- De er frigjort fra legekontora i Molde, siden de ikke får gjort sine ordinære oppgaver nå som fastlegene har videokonsultasjoner. Med LIS-leger på smittelegevakta, tappes ikke ordinær legevakt for leger, sier Skarshaug.

Han forsikrer at LIS-legene, som alle er autoristerte leger, har vegledere og bakvakter om de lurer på noe.

Åpen 24/7

Mens ordinær legevakt er åpen fra kl. 16 til kl. 08 på hverdager og døgnet rundt i helga, er smittelegevakta åpen hele døgnet hele uka.

Sjukepleierne i smittelegevakta går 12-timers-skift, legene går 8-timersvakter.

- Hvordan går det å ha 12-timersvakter, Hilde?

- Det går greit, enn så lenge. På den måten sparer vi personale, og vi minsker risiko for smitte ved å ha færre innom hver dag, sier sjukepleier Hilde McAllister.

Så går de to kvitkledte inn igjen, til det som etter alle solemerker blir stadig travlere dager.

PS: Også Rauma og Sunndal skal inn i Molde interkommunale legevakt. Det skal etter plana skje i løpet av våren.