Apotekene tømmes for Antibac - til uka får de mer

Apotek i Romsdal fikk markant økt salg av Antibac torsdag, etter nyheten onsdag om Norges første korona-tilfelle. Flere spør om munnbind, som ikke er å oppdrive - og dessuten frarådes.

KOMMER MER TIL UKA: De fleste feltene for antibac-flasker er tomme på Apotek 1 på Moldetorget, bare noen få småflasker er igjen. – Men det kommer ny forsyning i neste uke, sier apoteker Sivert Brunvoll Knutsen.   Foto: KJELL LANGMYREN

Nyheter

Romsdals Budstikke tok fredag en ringerunde til flere apotek i Romsdal for å høre om de har merket økt pågang fra kunder som vil kjøpe Antibac og munnbind. Det har de, alle sammen.

På Apotek 1 på Moldetorget viser apoteker Sivert Brunvoll Knutsen oss Antibac-hylla. Der er de fleste radene tomme, bare noen få småflasker til reisebruk er igjen.

– Men det kommer ny forsyning i neste uke, sier apotekeren.

Han merket for øvrig en klar økning i salget torsdag, etter nyheten onsdag kveld om den første korona-smittede i Norge.

– Folk vil ha Antibac liggende for sikkerhets skyld.

Apotekeren understreker for øvrig at det viktigste smittetiltaket er god og grundig håndvask.

– Det er hvis man ikke har mulighet til det, at Antibac er et alternativ.

Munnbind øker smittefaren

Brunvoll Knutsen forteller at 5 til 10 kunder hver dag spør etter munnbind.

- Vi har ca. 250 kunder innom daglig, så 5-10 er ikke mange. De som spør om dette, skal gjerne ut og reise. Men munnbind er ikke å få tak i, og blir også frarådet for folk flest av helsemyndighetene, siden bruk kan øke smittefaren. Kun helsepersonell og de som er smittet skal bruke munnbind, sier han.

– Hva spør folk om rundt koronaviruset?

– Vi får veldig lite henvendelser om viruset. Det virker som at folk finner infoen i media og på internett.

– Hvilke råd gir dere?

– Vi forholder oss til norske helsemyndigheter, og rådene fra Folkehelseinstituttet: god håndhygiene, hoste og nyse i papirlommetørkle, eller i albuekroken hvis man ikke har papir. Holde seg hjemme hvis man føler seg sjuk, og ringe legevakt på 116 177, IKKE 113. Men generelt skal man ikke gi grunn til hysteri.

Apotekeren opplyser ellers at de nå oftere enn ellers desinfiserer disker og kassepunkt, og avventer info fra egen kjede med videre tiltak.

– Ellers har ikke helsemyndighetene gått ut med spesielle råd for apotek. Men vi skal ikke være veldig smitteutsatt siden de som blir sjuke, blir pålagt å holde seg hjemme. Så jeg tviler på at du vil se apotekansatte i smittedrakter og munnbind, sier apotekeren.

Tema på jobben

En av kundene innom er Margaret Eliassen som henter varer til jobben i heimesjukepleien i Molde.

– Så du kjøper ikke Antibac til deg sjøl?

– Nei, det har jeg fra før. Vi bruker det i jobben hver dag.

Margaret Eliassen i heimesjukepleien henter varer på apoteket. Hun forteller at koronaviruset er tema på jobben. – Vi har snakket om hva som skjer hvis flere ansatte får karantene. Det kan få store følger for jobben, sier hun.   Foto: KJELL LANGMYREN

Hun forteller at koronaviruset er samtaletema på jobben.

– Vi må passe på at vi har nok hansker, munnbind og smittefrakker til eget bruk. Vi har også snakket om hva som skjer hvis ansatte får karantene. Hvis det gjelder mange, kan det få store følger for jobben, sier Eliassen før hun tar med varene og går.

Skaper utrygghet

Heller ikke sjukehusapoteket på Lundavang har mer enn noen få småflasker Antibac i hyllene, men også de venter mer neste uke.

Merete Moen, reseptarfarmasøyt, viser oss dispenseren med Antibac de har hengt opp ved inngangen, til bruk for kundene. Den henger rett under en plakat med rådene fra Folkehelseinstituttet.

Merete Moen, reseptarfarmasøyt på Sjukehusapoteket, viser dispenseren med antibac de har hengt opp ved inngangen, for kundene. Over den, er plakat med smittervernråd.   Foto: KJELL LANGMYREN

– Folk spør også etter munnbind, for å beskytte seg sjøl, har jeg inntrykk av. Men de skal mer brukes for å beskytte andre, sier Moen.

Hun har ellers inntrykk at situasjonen skaper utrygghet blant folk med dårlig helse fra før.

– Da er det viktig med nøktern informasjon, sier hun.

Økt pågang Romsdal rundt

Andre apotek i regionen har tilsvarende erfaringer som på Moldetorget og sjukehusapoteket.

Anbjørg Hustad er bestyrer på Boots apotek i Elnesvågen i Hustadvika.

– Vi merker absolutt økt pågang. Det tok av fra torsdag og utover, etter lange innslag på Dagsrevyen. Torsdag spurte folk mest etter munnbind, som vi ikke har, mens i dag (fredag) var det mest Antibac. Det er vi ganske tom for nå, men vi venter mer neste uke.

Hustad håper for øvrig at informasjon fra helsemyndighetene får dempet den bekymringen som en del mennesker føler.

På Apotek 1 i Vestnes sentrum er Silje Skreosen farmasøyt: – Vi merker økt pågang både for munnbind og Antibac. Antibac er det skralt med hos oss nå, men vi får mer til uka.

Det er særlig folk som skal til utsatte områder, som er bekymra, ifølge Skreosen.

– Ellers er det lite pågang. Det er veldig god info fra Folkehelseinstituttet, og det står masse i media.

Ved Vitusapoteket på Åndalsnes er Marit Møllerhaug farmasøyt. De var fredag tomme for Antibac, og Møllerhaug vet ikke helt når de får ny forsyning.

– Jeg har ikke inntrykk av at folk er særlig hysteriske. Vi får heller ikke mange henvendelser på telefon, sier hun.