Vender hjem med brusende fjær

Som ung homofil i Tresfjord ble Ronny Wilhelm (44) misforstått og mobbet. 30 år seinere vender han tilbake til Romsdal for å åpne Molde Pride med Great Garlic Girls.

Blir spesielt: Det blir en spesiell opplevelse for Ronny Wilhelm å komme hjem til Romsdal og Molde med Great Garlic Girls.  Foto: Vera Henriksen

Nyheter

Ronny Wilhelm er 15 år. Det er tidlig 90-tall. Han er på veg til biblioteket i hjembygda Tresfjord i Vestnes. Mens klassekameratene muligens leier spenningsromaner, krim og romantikk, er Ronny på utkikk etter noe helt annet. Han leter etter seg sjøl, en identitet, noe å kjenne seg igjen i. Blant hylleradene står den ene boka som kanskje kan hjelpe ham. Han leier den, tar den med hjem og begynner å lese. «Er du homofil bør du ikke fortelle det til noen, hold det for deg sjøl. Får folk vite det, kan det hende du blir kastet ut hjemmefra eller tar sjølmord.» Han leser boka om og om igjen. Låner den, leverer den inn, låner den igjen. Dette var Ronnys første møte med hva det vil si å være homofil. En følelse han hadde kjent på siden han var 11 år.