Hele saueflokken ble berget fra skjæret ved Hjertøya

– Det ble en lykkelig avslutning! Det var ingen dramatikk, men de trengte hjelp, med det været som er meldt, sier saueeier Åse Paulsen.

REDNINGSAKSJON: Alle sauene som var flofast på Hjertøya skal nå være trygt om bord i en båt.  Foto: Odd Terje Heimen

Nyheter

Saueeier Åse Paulsen i Øverbygda på Hjelset var en av seks personer i den store prammen av aluminium som i 15-tida dro fra Tøndergård. De dro for å berge en flokk med sauer som var blitt observert på et omflødd skjær på sørsida av Hjertøya.

Da Rbnett snakket med henne i 17-tida, var oppdraget gjennomført.

– Hvordan gikk det?

– Det ble en lykkelig avslutning! Det var ingen dramatikk, men de trengte hjelp, med det været som er meldt. Men i verste fall hadde de greid å svømme, sier Paulsen.

Det eneste dramatikken, forteller hun, var at båten deres tok nedpå. Den ble stående fast slik at de måtte skubbe den litt.

Hun vet ikke hvor lenge sauene sto på skjæret.

– Men de var sultne, så de har nok stått der noen timer.

Hele flokken var samlet

Hele flokken av utegangarsau på Hjertøya er på 25 dyr.

– Alle 25 sto ute på skjæret, så det var trangt. Da vi kom dit og jeg ropte på dem, stakk det ene hodet etter det andre opp i flokken. Da forsto de at det var mat å få. Vi hadde med mjøl og brød og høy som vi satte midt i båten, sier Paulsen.

Hun forteller at sauene sto i båten og åt rolig, mens de fraktet alle tilbake til småbruket på Hjertøya.

– De er vant til å ta båten. De fraktes med den når de skal hjem til Øverbygda rundt 1. mai, og tilbake på Hjertøya i september – oktober.

Sjøl om de virket rolige, tror saueeieren likevel dyra har vært stressa av situasjonen.

– I verste fall har de stått der siden i går. Vi skulle dit i går, men det blåste for mye. I dag passa det ikke på grunn av andre avtaler, så planen var å dra ut i morgen onsdag. Så vi er fryktelig glad for at vi fikk beskjed om sauene, sier hun.

Første gang på skjæret

– Hvor sto flokken, egentlig?

– Det går en smal tarm med noen skjær ved siden av, ved det som ble kalt Nudistvika. Noen av skjæra er landfast når det er fjøre. Men dette er første gangen vi har funnet sauene på dette skjæret om vinteren, sier Paulsen.

– Sto med vann til knærne

Det var Odd Terje Heimen som oppdaget sauene tidligere på dagen tirsdag, der de sto trengt sammen på litt tørt land med vann på alle kanter.


– Jeg dro ut på Hjertøya med båten for å se på den store floa, forteller Heimen, som er fra Molde.