Sesongens kraftigste uvær i gang

Det meteorologene omtaler som sesongens kraftigste uvær, er tirsdag kveld i gang i Sør-Norge. Uværet fører til vanskelige kjøreforhold og stengte veier.

Fra tirsdag til onsdag blir det storm og mye snø i Sør-Norge. I fjellet kan det derfor bli vanskelige kjøreforhold. Her fra riksvei 7 ved Fagerheim Fjellstugu på Hardangervidda. Arkivfoto: Ørn Borgen / NTB scanpix  Foto: Ørn E. Borgen

Nyheter

Det ventes kraftig vind over store deler av landet det neste døgnet, ifølge meteorologene. Mest vil det blåse i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, hvor det er stedvis full storm tirsdag kveld.

På Vestlandet oppfordres folk til å binde fast løse gjenstander. Meteorologene advarer også om at uværet kan påvirke trafikken, og at trær kan blåse over ende.

Det er på Vestlandet og i Trøndelag uværet vil merkes best.

Stengte fjelloverganger

Uvær fører til at lang rekke veier og fjelloverganger er stengt i i Sør-Norge tirsdag kveld, blant annet alle fjellovergangene i Hedmark og Oppland.

E6 over Dovre, riksvei 15 over Strynefjellet og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er blant de stengte overgangene.

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for alle kjøretøy under 7,5 tonn. Det er kolonnekjøring for tyngre kjøretøy på strekningen.

Det er kolonnekjøring på de mest trafikkerte fjellovergangene mellom øst og vest, som E134 over Haukelifjell, fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland, riksvei 52 over Hemsedal, fylkesvei 37 mellom Rauland hotell og Skinnarbu bom og på riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli.

På E134 mellom Seljestad og Røldal er det redusert sikt, og kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.

Nordsjøen rammes

Ifølge Bergensavisen er alle helikopteravganger fra Florø og Bergen til og fra Nordsjøen stoppet. I Stavanger gikk siste helikopter klokken 13.30, og alle avganger resten av dagen er avlyst. Også Kristiansund lufthavn har kansellert flere avganger til Nordsjøen.

I Bergen er det ventet rundt 50 millimeter regn fra tirsdag morgen til onsdag morgen, opplyser meteorolog Isak Slettebø ved StormGeo til Bergens Tidende.

Snøskredvarsel

Den kraftige vinden fører også til at det er utstedt farevarsel på nest høyeste nivå – oransje – for snøskred flere steder på Vestlandet. Faren for snøskred er betydelig i både Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss, Hardanger og i Heiane i Sunnhordland, ifølge varsom.no.

Meteorolog Kristin Sæther ved Vervarslinga på Vestlandet ber folk holde seg innendørs om de ikke har helt nødvendige ærend.

– Det er kraftig nok vind til at greiner kan knekke, og vi venter store utfordringer i trafikken med snøfokk i tillegg til kraftig vind, sier hun til NRK.

Mye snø

Det er også sendt ut oransje farevarsel for fjellene i sør på grunn av store snømengder. I tillegg blir det kraftig vind og snøfokk, som gir vanskelige kjøreforhold, ifølge meteorologene.

Det er også sendt ut gult farevarsel på grunn av sterk vind langs store deler av kysten.

– Lokalt kan det bli vindkast på 27 meter per sekund, tvitrer meteorologene.