9. november 1989: 30 år siden Berlinmuren falt

– Jeg trodde aldri denne muren skulle forsvinne

Natten mellom 12. og 13. august 1961 begynte østtyske myndigheter å reise det som skulle bli en tre meter høy mur rundt Vest- Berlin. Nærmest over natten ble øst- og vestberlinere skilt fra hverandre. Lørdag 9. november er det 30 år siden Berlinmuren falt i 1989. Vi har møtt tyskere bosatt i Molde som husker de dramatiske dagene.

BERLINMURENS FALL: Tusenvis av mennesker krabbet opp på muren ved Brandenburger Tor i Vest-Berlin da muren falt 9. november 1989.  Foto: Jørn H. Moen / NTB Scanpix

Nyheter

Det som ble betegnet som en «antifascistisk beskyttelsesmur» fra østtysk side og en «skammens mur» fra vestlig side - totalt 160 km lang - delte i mer enn 28 år Øst- og Vest-Berlin fra hverandre. Grensesoldater, piggtrådgjerder, miner og murer, var bare noe av det som gjorde en kryssing av grensen mer eller mindre umulig. Men noen prøvde i løpet av den tiden muren hadde sin funksjon. Eksakte tall for hvor mange som måtte bøte med livet som en følge av at de prøvde, finnes ikke. Statsadvokaten i Berlin opererer med 109 dødsofre, politiet i Berlin med 152. En lang rekke andre kilder opererer med andre tall. Men estimatene ligger ofte rundt 150.