Åpner gratisbutikk i Molde: – Det handler om nestekjærlighet

5. desember åpner Molde frivilligsentral «Gratisbutikken» i sine lokaler i Kirkebakken. Ønsket er å redusere barnefattigdom og øke folks bevissthet rundt bruk og kast.

GLEDER SEG TIL NY BUTIKK: Leder for Molde frivilligsentral, Torunn Haldorsen.   Foto: Pernille Huseby

Nyheter

5. desember er frivillighetens dag, og i år har Molde frivilligsentral planer om å markere dagen litt ekstra. Da åpner nemlig et butikkonsept som er helt nytt i Molde. Gratisbutikken. Butikken skal holde hus i frivilligsentralens lokaler i Kirkebakken 1-3, med inngang fra Vektergata.

– Gratisbutikken skal være et bidrag til hele lokalsamfunnet og skal inkludere alle. Vi ønsker å skape en sosial aksept for å hente gratis klær og sko opp gjennom hele oppveksten, samt at voksne skal kunne bruke oss. Dette skal være en butikk for absolutt alle, sier Torunn Haldorsen, leder for Molde frivilligsentral.

Haldorsen håper nå at så mange som mulig rydder i klesskapet og at klær og sko som ikke lenger brukes finner vegen til Gratisbutikken.

– Vi har jobbet med dette siden mai, og har begynt å få inn litt klær og sko for enhver anledning. Det er primært det vi vil ha, alt av klær og sko. MFK har levert et stort lager med treningsklær, både nytt og brukt, forteller hun.

– Et stort miljøproblem

Haldorsen forteller at de ønsker at det skal bli en kul greie å hente klær og sko i Gratisbutikken.

– Gjennom butikken er du også med på å minske bruk og kast-mentaliteten. Vi kaster så mye at det er flaut. Det er et stort miljøproblem. Kom heller med det du ikke lenger vil ha til frivilligsentralen, framfor å kaste det, sier hun.

Haldorsen forteller at Gratisbutikken har vært drømmen hennes siden hun tok over som leder for frivilligsentralen i mai i år.

– Det er fanesaken min. Ønsket er å være med på å redusere barnefattigdom, som dessverre er et problem i Norge. Med Gratisbutikken vil vi sende ut signaler om nestekjærlighet, noe vi håper, og egentlig forventer, at alle som benytter seg av oss vil vise. Ved å hente det de trenger, og la det man ikke trenger henge til nestemann er man med på å skape et varmere og mer inkluderende samfunn, sier hun.

Håper på flere frivillige

I starten vil Gratisbutikken ha åpent to dager i uka. Den ene dagen på formiddagen, og den andre på ettermiddagen.

Men Haldorsen håper at flere frivillige vil melde seg, slik at de kan ha åpent flere dager i uka.

– Vi har en avtale med voksenopplæringa om at elever derfra skal være med i butikken. Det synes jeg er kjempeflott. Slik får vi også bidratt til språkopplæring og arbeidstrening. I tillegg har vi også kontakt med skoler om at elever fra valgfaget «innsats for andre.» De vil få muligheten til å få viktig arbeidserfaring som de kan ta med seg videre, sier hun.