Skal markere gyro-frie elver i Rauma

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen kommer fredag til Rauma. Han vil her delta i et arrangement for å markere en friskmelding av seks elver i Rauma.

TIL RAUMA: Miljø-og klimaminister Ola Elvestuen (V) besøker Rauma på fredag.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

Etter det Rbnett har grunn til å tro, vil Mattilsynet fredag formiddag formelt konkludere med friskmelding for lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Elvene i Rauma-regionen har vært infisert av denne lakseparasitten i 40 år, men etter behandling og fem år med karantene, skal nå parasitten være helt borte fra elvene.

«Hvis de seks elvene i Raumaregionen nå blir friskmeldt, er parasitten borte fra 38 av de 50 vassdragene som har vært infisert. Parasitten har vært blant de største truslene mot norske laksebestander», heter det i en pressemelding fra regjeringen.


LEDER MANDAG 14. OKTOBER

Friskmeldte elver krever tålmodighet


Markeringen vil foregå på Rauma kulturhus, og i tillegg til Elvestuen vil også fylkesmann Rigmor Brøste være med her. Klima- og miljøministeren skal seinere på dagen besøke genbanken på Herje, hvor bestandene i Rauma-regionen er tatt vare på.

Rauma er fylkets nest største vassdrag og har ei større bielv, Istra, som også er lakseførende. Laks kan vandre 42 kilometer opp i Rauma. De infiserte vassdragene i Rauma-regionen ble behandlet i august 2013 og behandlingen ble gjentatt og avsluttet i august 2014.

Behandlingen er nå sluttført og fiskebestandene blir reetablert med opprinnelige bestander bevart i genbanken.


[TETT PÅ]

Elva har vært arbeidsplassen hans i 50 år. Nå håper klepperen at man snart kan fiske laks igjen

I mange år hjalp Vidar Skiri sportsfiskerne med å få på land den ene storlaksen etter den andre. Så smalt parasittbomben. De siste 40 åra har landets mest erfarne lakseklepper vært på nytt oppdrag: Villaksen må reddes.

Om en måneds tid skal dette lille plastburet graves ned i elvegrusen i Rauma elv. Innholdet kan være verdt hundretusener av kroner.

Om en måneds tid skal dette lille plastburet graves ned i elvegrusen i Rauma elv. Innholdet kan være verdt hundretusener av kroner.