NVE: Store deler av fjellpartiet Veslemannen har rast ut

Store deler av fjellpartiet Veslemannen har rast ut, opplyser NVE-geolog Lars Harald Blikra til NRK torsdag kveld.

Rauma 20190905. Stort steinsprang fra Veslemannen. Farenivå på Veslemannen i Rauma er hevet til rødt. Politimesteren har besluttet evakuering, samt ferdsel og oppholdsforbud i området. Bevegelsene i nedre delen er nå større enn vi har sett i tidligere år. Økningen i bevegelsene vitner om at Veslemannen er svært ustabil. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix  Foto: Ørn E. Borgen

Lars Harald Blikra og ordfører Lars Olav Hustad.  Foto: Ørn E. Borgen, NTB Scanpix

PÅ VAKT: Svein Morstøl fra Sivilforsvaret.  Foto: Ottar Rydjord

Nyheter

Det gått en mengde større og mindre skred fra fjellpartiet, og NVE-geolog Lars Harald Blikra beskriver det som at store deler av fjellpartier nå har rast ut.

– En betydelig del er borte. Det er jubel i taket her. Vi må sjekke litt mer når det blir lyst, sier Blikra til Sunnmørsposten.

– Spiret har gått ut nå. Det er bare et stort hull oppe i fjellsida der, sier geolog Lars Harald Blikra i NVE til Sunnmørsposten klokka 21.20.

– Det begynte med masse småras, og så gikk resten.

– Tror mesteparten har rast

Rbnett snakket med vakthavende geolog Gudrun Majala i NVE klokka 22.10. Da visste de forsatt ikke hvor mye som har rast ut.

– Det ser ut som mesteparten har falt, sier hun.

Det er bilder fra radarer og webkamera som gjør at de føler seg sikre på at det meste av det rasutsatte fjellpartiet nå er borte.

– Full oversikt får vi først når det blir lyst i morgen, sier Majala.

Spiret har rast

Geolog Einar Anda mener at det er selve spiret som har rast, det som har vært med på å holde oppe Veslemannen.

– Men det er for tidlig å si om hele Veslemannen har rast, sier Anda til NRK. Raset som gikk rett etter klokka 21 torsdag er ifølge NVE det største denne sesongen.

Det ustabile fjellpartiet Veslemannen har aldri beveget seg så raskt som det siste døgnet, og fram til NVE-geologenes kveldsrapport klokken 18 var det registrert 39 skredhendelser i løpet av det siste døgnet.

Lettet ordfører

– Det er flere personer som har grunn til å føle seg lettet. Det er ufattelig aktivitet, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma til VG.

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august. Nedbør er årsaken til at bevegelsene har økt i dagene etter.