Reduserte bevegelser i Veslemannen, men fortsatt rødt nivå

Til tross for reduserte bevegelser i det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Rauma, opprettholder NVE onsdag rødt farenivå.

RØDT IGJEN: Farenivået ved Veslemannen ble sent mandag kveld hevet til rødt. Beboere er evakuert.  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Nyheter

Det kom 22 mm nedbør i løpet av gårsdagen, og hastighetene fortsatte å øke med nedbøren som kom. Det har blitt registrert jevnt med steinsprang fra lytteposten til Sivilforsvaret, og også på våre måleinstrumenter. Siden i natt har bevegelsene avtatt noe, dette i takt med at nedbøren har stoppet opp. Det er fremdeles store bevegelser i fjellpartiet. Hastighetene er nå på omkring 15-20 cm/døgn i øvre og midtre del, og fremdeles høy i nedre del på omtrent 5 cm/døgn.

Geolog Gudrun Dreiås Majala opplyser til VG at bevegelsene har avtatt noe.

– Det har ikke blitt registrert steinsprang siden 23.30-tiden i går kveld. Vi vurderer fortløpende farevarselet, men per nå opprettholder vi rødt farenivå, sier geologen onsdag morgen.

Rødt farenivå mandag kveld

Farenivået ble hevet til rødt mandag kveld på bakgrunn av økte hastigheter og varsel om mye nedbør. Hastighetene har vært store natt til tirsdag med 10-18 cm/døgn i øvre del og 3 cm i nedre del. På morgentimene har nedbøren økt og det er hastigheter på 25-35 cm/døgn i øvre del og 4-6 cm/døgn i nedre del. Det er meldt mye regn utover dagen og det er forventet høye hastigheter i hele dag. Fra i morgen skal regnet avta og det forventes en gradvis stabilisering av situasjonen.

Hevingen av farenivået kom mandag kveld. Det er ventet en ny rapport klokka 9 tirsdag.

– Det er meldt mye regn fra sent i natt og utover dagen i morgen, der vi venter at bevegelsene vil øke ytterligere. På bakgrunn av dette øker NVE farenivået til rødt, heter det i en pressemelding.

Politiet i Møre og Romsdal melder på Twitter ca kl 2130 mandag kveld at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud i området og evakuering er iverksatt.

Tidligere på dagen ble farenivået satt til oransje. Bakgrunnen er at det har kommet opp mot 20 millimeter nedbør i løpet av det siste døgnet fram til mandag formiddag, som har gitt økte hastigheter i fjellpartiet. Det ventes at regnet vil fortsette ut tirsdag, opplyser NVE.

Hastighetene var mandag på dagen på rundt 60 til 90 millimeter per døgn i øvre og midtre del og 15 til 25 millimeter per døgn i nedre del.

Siste farenivået for Veslemannen ble oppjustert til rødt var 19. juli. Da ble beboerne evakuert for 14. gang.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.