Trollveggen: Mannskaper prøver på nytt i dag å hente ut to forulykkede klatrere

Flyforbudet i området gjelder fortsatt.

Mandag fikk politiet en bekymringsmelding fra de pårørende og fant etter søk med redningshelikopter to menn i underkant av Trollveggen.   Foto: Ottar Rydjord

Nyheter

Det iverksettes forsøk på å hente ut de omkomne ved Trollveggen i løpet av fredag 2. august, skriver politiet i ei pressemelding fredag formiddag.

Her er meldinga i sin helhet:

«Oppdraget kommer i gang så snart det er gunstig vær og vindforhold. I formiddagstimene var det tåke i området. Uthenting av de to omkomne er et særdeles krevende oppdrag og sikkerhet for redningsmannskapene står først og fremst. Torsdag 1. august gikk med til ny gjennomgang av planene og det er nå besluttet at det lar seg gjøre å gjennomføre forsøk i løpet av fredag 2. august. 

Et klatrelag fra Romsdal Fjellredningsgruppe ble tirsdag 30. juli flydd inn til en sikker sone for helikopter ved Trollveggen. De var fremme ved de omkomne rundt klokka 18.30. Klatrelaget trakk ut fra området så snart deres oppdrag var utført rundt klokka 20.00. Etter planen skulle de to omkomne deretter bli løftet ut med lang line av redningshelikopteret. Det er denne delen av det pågående arbeidet som er avbrutt og som nå gjenopptas.

Aksjonen ledes av lokal redningssentral ved Møre og Romsdal politidistrikt.»


Savnede klatrere ved Trollveggen antas å ha omkommet

De to tsjekkiske klatrerne som er lokalisert nedenfor Trollveggen, framstår som livløse og antas å ha falt og omkommet, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt

 

Ble avbrutt tirsdag

Politiet oppsummerer i pressemeldinga tidligere forsøk på uthenting av klatrerne:

«Uthenting av de omkomne fjellklatrerne fra fjellområdet ved Trollveggen ble avbrutt, tirsdag 30. juli klokken 21.20. Da hadde redningshelikopter (330 skvadronen) og Romsdal Fjellredningsgruppe utført flere forsøk på å få de omkomne ut fra fjellet. Avbruddet tirsdag skyldtes flere forhold som vær og vind i tillegg til utfordringer med selve oppdraget.


Uthenting av omkomne klatrere i Trollveggen avbrutt tirsdag kveld

Forsøket på å hente ut de to omkomne tsjekkiske klatrerne ved Trollveggen i Møre og Romsdal, ble avbrutt klokken 21.30 tirsdag kveld.

 

Det var mandag 29. juli at politiet foretok de første vurderingene sammen med Romsdal Fjellredningsgruppe (RFG) om det ville være mulig å hente ut de omkomne. Videre ble en plan for sikkerhet til redningsmannskapet utarbeidet. På ettermiddagen tirsdag 30. juli ble det besluttet å iverksette det første forsøket på hente ut de omkomne.

Undersøkelser så langt viser at de to fjellklatrerne startet turen i fjellpartiet torsdag 25. juli. De hadde på forhånd meldt at de skulle være tilbake til bilen de disponerte lørdag 27. juli. Mandag 29. juli mottok politiet en bekymringsmelding fra de pårørende. Ut fra denne meldingen ble det iverksatt søk med redningshelikopter. To menn ble lokalisert i underkant av Trollveggen. Etter nærmere rekognosering ved ulykkesstedet ble det rapportert at mennene fremstod som livløse. Politiet antar at de har falt og omkommet. Pårørende ble varslet om lokaliseringen.»