Politiet: De omkomne er nå hentet ut fra Trollveggen

Arbeidet med å hente ut de to omkomne klatrerne er nå avsluttet, melder politiet.

KREVENDE OPERASJON: De omkomne klatrerne har nå blitt hentet ned. Politiet retter nå en stor takk til alle som har bidratt til en gjennomføringen av aksjonen gjennom sin erfaring og ekspertise.  Foto: Olav Skjegstad

TROLLVEGGEN: Helikopteret fikk hentet ut de to omkomne klatrerne fredag klokka 14.40.  Foto: Olav Skjegstad

Nyheter

De to tsjekkiske klatrerne som ble meldt savnet mandag morgen, og som seinere ble bekreftet omkommet, er hentet ut fra foten av den stupbratte Trollveggen.

Første forsøk på å hente dem ut skjedde tirsdag kveld. Aksjonen måtte da avbrytes.

Dårlig vær og utskifting av helikoptermannskap har ført til utsettelser. Men nå er operasjonen, som betegnes som svært krevende, i gang.Helikopteret lettet fra sletta nedenfor Fiva gård klokka 14.10, melder Romsdals Budstikkes reporter på stedet.

I ei pressemelding fra politiet klokka 14.46, skriver de:

«Bistått av Romsdal Fjellredningsgruppe ble to omkomne fjellklatrere løftet ut av Nord Helikopter AS fra fjellpartiet ved Trollveggen klokka 14.40 fredag 2. august.»

De ble, som planlagt, løftet ut med lang line, og deretter transportet ned til basen for aksjonen ved Fiva gård. Mannskap fra Romsdal Fjellredningsgruppe var på forhånd flydd inn til sikker sone for helikopter. De foretok de nødvendige forberedelsene på bakken før de trakk ut av området.


Politiet: Gjør nytt forsøk på uthenting tidligst fredag

Planlegger nytt forsøk på å hente ut de omkomne tsjekkiske klatrerne fra Trollveggen.


«Uthentingen av de to omkomne har vært et særdeles krevende oppdrag og sikkerhet for redningsmannskapene sto først og fremst. Aksjonen har pågått over fem dager med flere forsøk på uthenting. Underveis kom avbrudd på grunn av flere forhold som vær og vind i tillegg til utfordringer med selve oppdraget», heter det i meldingen fra politiet.

De retter nå en stor takk til alle som har bidratt til en gjennomføringen av aksjonen med erfaringskunnskap og ekspertise.

«Spesielt takker politiet for bidragene til Romsdal Fjellredningsgruppe, Nord Helikopter AS og mannskapet fra redningshelikopteret fra 330 skvadronen», skriver de.

De omkomne skal nå formelt identifiseres. De pårørende følges opp av politiet.