LEDER ONSDAG 24. JULI

Folk flest er bra folk – også i valgkampen

Saklig uenighet, ikke nedrakking: Valgkampen bør drives med anstendighet, gjerne med glimt i øyet, slik Sidsel Rykhus og Bjarne Kvalsvik har gjort. FOTO: RICHARD NERGAARD 

Velgerne vil se partienes løsninger på viktige spørsmål, ikke respektløs kjekling.

Nyheter

Høstens valg til kommunestyrene og fylkestinget er bare seks uker unna. I Møre og Romsdal er kampen om velgernes oppmerksomhet godt i gang. Til fylkestingsvalget stiller 17 partier liste. Mange av partiene er små, og har ingen stor partiorganisasjon i ryggen. Felles for partiene er at de har lagt planer for hvilke utspill de skal komme med i mediene, hvem de skal rette skytset mot og hvilke virkemidler de vil bruke for å vekke velgernes interesse.

Alle politiske parti har som mål å arbeide for et samfunn som utvikler seg til det bedre. Politikk handler om at partiene har ulike løsninger for å forme samfunnsutviklinga. Saklig uenighet er drivkrafta i politikken. Å tåle å være uenig i en sak, er en av styrkene i folkestyret. Foran forrige valg gikk talspersoner for alle parti ut og oppfordret til anstendighet i valgkampen. Denne oppfordringen trengs å bli gjentatt i år.

Vi tror ikke det er stor risiko for at vi får en skitten valgkamp lokalt i fylket vårt. Varselskiltet må likevel opp. Det er vesens forskjell på å drive skittent spill og vise respekt og anstendighet overfor andre som ser ting på en annen måte. Å vise anstendighet innebærer også at politikerne unngår aggresjon overfor andre, ikke bruker krenkende ord og karakteristikker om meningsmotstandere. Pressen har etiske standarder for hva som kommer på trykk. I sosiale medier ser det ut som om terskelen for å slenge ut karakteristikker og beskyldninger er lavere. Sosiale medier skal ikke være et fristed for sjikane. I de siste valgkampene har vi registrert at politikere indirekte prøver å snakke ned andre parti, i en form for stemmelek. I de tilfellene hevder politikere at en stemme på ett parti egentlig er en stemme på et annet parti. Det vitner om alt annet enn respekt for politiske konkurrenter. Vi tror velgerne vil se de forskjellige løsningene partiene har på viktige spørsmål, ikke respektløs kjekling.

Forfatteren Stig Holmås skrev for mange år siden kloke ord: «Folk flest er bra folk». Får folk anledning til å være ålreite, så blir de gjerne det.