Ropte og forstyrret Ernas 22. julitale

En mann ropte høyt og forstyrret statsminister Erna Solbergs tale under minnemarkeringen for 22. juli foran regjeringskvartalet. Politiet har kontroll på ham.

Oslo 20190722. Politiet bortviste en mann som hylte og skrek under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo mandag morgen, åtte år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix  Foto: Trond Reidar Teigen

Nyheter

Ropingen førte til at folk snudde seg da mannen begynte å rope. Han ble ifølge NTBs reporter på stedet raskt tatt hånd om av politiet.

– En mann ropte og forstyrret på stedet. Politiet har kontroll på ham, men det er ikke tatt stilling til om han blir pågrepet og brakt til arresten, opplyser operasjonsleder Marianne Heidenstrøm i Oslo politidistrikt til NTB.

I sin tale tok Solberg til orde mot ekstremt tankegods og konspirasjonsteorier.

– Tankegodset som motiverte terroren her og på Utøya, må fortsatt bekjempes. Hatet var ikke blindt og umotivert. I terroristens ekstreme tankeunivers var regjeringskvartalet et legitimt mål, sa Solberg.

– AUF-ungdommenes engasjement, tankegods og fellesskap var en trussel mot hans verdensbilde og hans idé om hva Norge skulle være, fortsatte hun.


Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene mandag 22. juli.


Solberg understreket at polarisering og falske nyheter er en del av medievirkeligheten og oppfordret neste generasjon til å være historiebevisste og kildekritiske.

Hun viste også til angrepet på to moskeer på New Zealand og angrepet mot kirkene på Sri Lanka tidligere i år. De er ifølge Solberg fryktelige påminnelser om at terroristenes ideologi og forestillingen om et «oss og dem» deles av mange.