KRONIKK

Ja-byen Molde

– Å lage festivaler er lagarbeid, skriver festivalsjef Eivind Fadnes

festivalgjengen: Rabalderfestivalen 2019. Foto: Elias Storhaug 

Eivind Fadnes, festivalsjef for Rabalderfestivalen 

Nyheter

Våren 2016 ruslet jeg gjennom Reknesparken og fikk ideen om å lage en barnefestival i Moldes vakreste park. Umiddelbart så jeg for meg hvor vi skulle ha konsertscenen, at det skulle være teater på Amfiscenen og at det passet perfekt med en lavvo ved Reknesstabburet. Jeg hadde vært flere ganger på barnefestivalen Miniøya i Oslo, og var veldig inspirert av deres fantastiske arbeid med å bygge opp landets største barnefestival. Veien fra en ide til faktisk å gjennomføre en festival er ofte ganske lang. Men ikke nødvendigvis i Molde, samarbeidsbyen Molde!

Hva skal egentlig til for å lage en vellykket festival? Gode artister? Solid økonomi? Superkreativ markedsføring? Det spørsmålet har nok neppe et fasitsvar, men å lage festival i min egen hjemby er i hvert fall noe av det mest lærerike jeg har gjort noen gang. Og først og fremst har jeg blitt bedre kjent med byen jeg har vokst opp i. Jeg er overbevist om at mye av grunnen til at vi har lyktes med Rabalderfestivalen, er at vi arrangerer den i nettopp Molde.

Er det noe jeg har lært siden jeg ruslet gjennom Reknesparken denne vårdagen for vel tre år siden, er at å lage festival er lagarbeid.

Jeg var en blanding av skeptisk og optimistisk da jeg og mine samarbeidspartnere begynte på arbeidet med å lage Rabalderfestivalen. Skeptisk fordi jeg gjennom min jobb i musikkbransjen har opplevd Molde som en «treig» by for folk som prøver å få til nye ting. Men jeg var også optimistisk fordi jeg hadde klokketro på prosjektet. I løpet av høsten 2016 hadde vi positive møter med Molde kommune og Selskabet for Molde Byes Vel med Ola Gjendem i spissen. Neste steg var å få finansieringen på plass. Jeg glemmer aldri følelsen etter å ha hatt et kjempepositivt møte med Sparebanken Møre som ga oss umiddelbar tillit og gikk inn som hovedsponsor. Da ga vi oss selv grønt lys og så oss aldri tilbake. Kort tid etterpå kom en rekke aktører fra det lokale næringsliv, Molde kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune inn som svært viktige bidragsytere. Ting begynte virkelig å skje og vi begynte å utforme et program som gjenspeilet seriøsiteten med festivalprosjektet.

Rabalderfestivalen sin debut i 2017 ble vellykket selv om vi i festivalledelsen selvsagt så mange ting vi ønsket å forbedre, men det var en viktig start og avgjørende for prosjektets videre fremtid. Den andre Rabalderfestivalen, sommeren 2018, ble helt fantastisk. Reknesparken var bada i sol hele helga og vår største utfordring var å få i ivrige barn og foreldre nok vann. I stedet for å kjøpe inn regnponchoer kjøpte vi heller en blekksprut som sprutet ut vann som barna lekte med og Røde Kors delte ut gratis vann. Festivalen ble utsolgt og dessverre måtte flere snu i døra. Dette ble en enorm vitamininnsprøytning for hele organisasjonen og vi begynte umiddelbart å jobbe med 2019-festivalen. Men da fikk vi den motsatte utfordringen. Sol ble byttet med regn. Mye regn! Og søndagen hadde vi også utfordring med vind på slutten av dagen. Likevel tør jeg påstå at dette ble vår best gjennomførte festival. Takket være heroisk innsats fra samtlige frivillige og samarbeidsvillige partnere fikk vi gjennomført en strålende festival som brakte smilet fram hos både voksne og barn. Billettsalget gikk noe ned sammenliknet med toppåret 2018, men likevel er det imponerende at i underkant av 1000 publikummere både lørdagen og søndagen trosset været og dro til Reknesparken denne regnfulle helga.

Det var allerede etter første året det begynte. Et gedigent kor som ropte JA. Ja til å bidra med stort og smått. Dører jeg tenkte var lukket åpnet seg og vi ble møtt med entusiasme og inspirasjon. Sannsynligheten for at du har en nabo eller en slektning som har gjort en innsats for Rabalderfestivalen de siste tre årene er nok veldig stor. Dette gjenspeiler at jeg spesielt det siste året har opplevd en spesiell stemning i Molde. Folk vil skape, få ting til å skje, samarbeide og hjelpe til slik at folk lykkes med sine prosjekter som skal gjøre Molde til en enda bedre by å bo i. Jeg har blitt invitert til en rekke møter og forum der folk møtes for å diskutere tiltak, ideer og har et brennende ønske om å gjør hverandre gode. Plutselig er veien fra ide til faktisk gjennomføring ganske mye kortere, for nå hører jeg som oftest ja i enden av telefonen når jeg ringer og spør om råd og hjelp til ting knyttet til Rabalderfestivalen. Og det har ikke vært få telefoner til hjelpsomme folk og bedrifter i Molde siden oppstarten av Rabalderfestivalen.

Takk til alle som har bidratt gjennom tre år. Og ikke minst takk til dere 10-15 personene som søndag etter festivalen kom til Reknesparken og ville hjelpe oss å rigge ned mens vinden og regnværet skapte problemer med nedrigging. Sist men ikke minst takk til alle 120 frivillige. Dere som gidder. Vi er ikke som andre voksenfestivaler som kan lokke med konserter med favorittartisten din, men likevel har vi folk som gidder å bruke ei helg og mange timer på å lage Rabalderfestivalen. Jeg har lyst til å klemme hver enkelt av dere! Det helt rått å oppleve at 120 personer drar i samme retning, jobber knallhardt og på toppen av det hele møter barna med et smil og respekt. Det gjør inntrykk.

Som nevnt er det mange faktorer som må klaffe for at en festival skal lykkes, men jeg er overbevist om at noe av det viktigste er å møte et lokalsamfunn som omfavner prosjektet. Etter tre år med Rabalderfestival føles det som vi har lykts med dette. Rabalderfestivalen er ikke min eller din. Den er vår, den hele Moldes festival. Og det er takket være et fantastisk lagarbeid fra hele Molde by. Etter å ha blitt ha blitt bedre kjent med flere sider av Molde-samfunnet gjennom arbeidet med Rabalderfestivalen, kan jeg ikke si annet enn at jeg er enormt takknemlig for å få være med på å lage det som for mange barn er sommerens store høydepunkt. Det er det vi som har fått til. Sammen! Takk Molde!


Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal