Overveldende flertall for å beholde Ålesunds byvåpen

Etter en lang prosess har fellesnemnda for nye Ålesund kommune blitt enige om å videreføre Ålesunds byvåpen som kommunevåpen.

Kommunevåpen: Det gamle kommunevåpenet til Ålesund får leve videre.   Foto: JAN ERIK RØSVIK

Nyheter

(Sunnmørsposten) Da fellesnemnda for nye Ålesund kommune torsdag skulle bli enige om innstilling til nytt kommunevåpen, skulle de stemme over ELLE mELLEs redesign av Ålesunds byvåpen og I og M AS sitt forslag.

ELLE mELLEs forslag fikk én stemme og I og M AS sitt forslag fikk to. Dermed var det et overveldende flertall som stemte for at nye Ålesund kommune skal ha Ålesunds byvåpen som sitt kommunevåpen.

Under debatten fremmet både Geir Ove Leite (Ap), Geir Stenseth (Frp), Øystein Tvedt (H) og Tore Johan Øvstebø (KrF) forslag om å videreføre Ålesund sitt nåværende byvåpen.

– Den som fulgte med på sosiale medier i går fikk seg en gledelig overraskelse om at det ene partiet etter det andre går inn for å bruke Ålesunds nåværende byvåpen som Ålesund kommune sitt kommunevåpen, sa Geir Stenseth på talerstolen.

– Jeg skal ærlig innrømme at vi altfor dårlig arbeid når vi leverte intensjonsavtalen. Vi var opprinnelig tolv-tretten kommuner, og da vi endte med fem var det lite som ble endret. En intensjon for meg, er en intensjon. Det er ikke hogd i stein.

– Sterkere i dag enn noen gang

– Det eksisterende våpenet er fullgodt. Det er ikke behov for å modernisere det heller. Jeg føler at dette gir lokal identitet og nasjonal slagkraft, og det bør vi prioritere, sa Knut Harstad.

– Dagens kommunevåpen er flott, og det er noe alle kan identifisere seg med. Men spørsmålet er om det er framtidsrettet. Kanskje vi trenger en fornying, sa Vebjørn Krogsæter.

Han sa videre at han er fornøyd med prosessen rundt kommunevåpenet, noe flere var enig i.

– Det var viktig og riktig å sette i gang en god prosess. Vi kan i ettertid sikkert si at det var spinnvilt å bruke så mye penger på diskusjon. Men gjennom denne prosessen står Ålesund sitt byvåpen sterkere i dag enn noen gang før, selv i de mindre kommunene, sa Jessica Gärtner (H).

– Byvåpenet har plutselig blitt et symbol på hele vår nye kommune. Vi er folk som lever ved havet og av havet. Da er det ingen bedre våpen enn det som viser fisk, båt og hav.

Kritisk til sakshåndteringen

Modolf Hareide stilte seg kritisk til måten saken ble håndtert på under debatten.

– Jeg har blitt tutet ørene fulle av historien til byvåpenet. Opp igjen og opp igjen, som om vi har vanskelig for å forstå den. Tenk om fellesnemnda kunne ha diskutert de nye tingene som ble lagt fram i dag. Her har saksutgreiinga nesten ikke vært diskutert en gang, sa han på talerstolen.

– Vi må ta ting på alvor når vi starter et arbeid, slik at vi kan gjennomføre det. ikke nødvendigvis godta alt som blir lagt fram, men at vi ikke starter et arbeid som ender i ingenting.

Leder av fellesnemnda Eva Aurdal sa seg uenig i kritikken.

– De fleste her har holdt seg lojale til prosessen. At det er andre diskusjoner i sosiale medier og i pressen, sånn er det bare. Men jeg synes prosessen har vært forbilledlig, og jeg er glad for at vi har gjort det. Vi vet at når valget blir tatt nå, så er det fordi et flertall har valgt det, svarte hun

«Her er jeg»

Det ble også fremmet et tilleggsforslag om at arbeidet til ELLE mELLE skal vurderes av kommunestyret når det kommer til bruk av våpenet i digitale flater. Forslaget ble vedtatt med fem stemmer imot.

– Jeg synes også at ELLE mELLEs forslag om sparkebukse med «her er jeg» på er en glitrende god idé. Kanskje vi kan gi en til alle nyfødte i Ålesund kommune i 2020, sa Tore Johan Øvstebø.

Konseptet med slagord skal også vurderes av kommunestyret.

Denne saken ble først publisert i Sunnmørsposten.