LEDER LØRDAG 8. JUNI

Er partiene forpliktet av regjeringsavtalen?

«Protestene mot nye bomstasjoner i og rundt storbyene har nådd regjeringa»

Holder de sammen? Statsminister Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen møtes med krav om kutt i bompenger.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fortsetter spriket, blir det umulig for Erna Solberg å holde partiene samlet i regjering.

Nyheter

Hvor mye forplikter avtalen de fire regjeringspartiene underskrev 17. januar i år? Fremskrittspartiets nye krav om å føre en annen bompengepolitikk enn den de fire regjeringspartnerne Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Frp ble enige om i Granavolden-erklæringa, setter avtalen i et underlig lys: Er den politiske plattformen regjeringa bygger politikken på, forpliktende for de fire partiene, eller er den en veiledende avtale partiene kan hoppe inn og ut av?

Det er kravet om lavere bompenger som har skapt en ny situasjon. Protestene mot nye bomstasjoner i og rundt storbyene har nådd regjeringa. Frp har mobilisert mot sin egen partiledelse for å få partiet til å legge om bompengepolitikken. Tidligere partiformann Carl I. Hagen har lansert ideen om at staten bruker 100 milliarder kroner for å slette gjeld bompengeprosjektene har. Foran landsstyremøtet i Frp denne uka ble saka satt på spissen: Enten får Frp regjeringspartnerne med på å kutte hardere i bompengene, eller som må Frp gå ut av regjeringa.

Da regjeringspartiene møtte pressen med en ferdig forhandlet avtale, var alle såre fornøyd, også Frps ledelse. I avtalen står dette: Regjeringen vil fortsette arbeidet med å effektivisere bomvegsektoren for å redusere bompengebelastningen for bilistene. Regjeringen vil redusere bompengeandelen i nye vegprosjekt. Det skal gis fradrag på skatten for utgifter til bompenger. Tilskuddet for å redusere bompengebetalinga økes til 1 milliard kroner. Nå snakker Carl I. Hagen uten å blunke om å bruke 100 milliarder kroner.

Samspillet mellom partiene i regjering virker skjørt. Frps krav om en ny bompengepolitikk vil være umulig for de tre andre regjeringspartiene å godta, da vil regjeringsplattformen være uten verdi, og andre saker tas opp på nytt. Ei regjering kan ikke fungere dersom ett eller flere regjeringsparti driver opposisjonspolitikk mot egen regjering. Det Frp oppnår er i alle fall oppmerksomhet og støy. Å tro at Venstre, KrF og Høyre vil hjelpe Frp med å komme seg fri fra bompengeprotestene, blir nok bare en ønskedrøm. Opposisjonspartiene på Stortinget kan lene seg tilbake og overlate kranglingen til Frp og regjeringskollegiet. Fortsetter spriket i regjeringa med samme styrke, blir det umulig for Erna Solberg å holde de fire partiene samlet.