NLF møtte russen – ga gode råd om trygg russefeiring

Regionsjef Jan Ove Halsøy: – Bevar fatningen dersom uhellet er ute!

FORNØYD: – Det er utrolig viktig for russen å bli informert, sa russepresident Ingrid Talseth Singstad om arrangementet til NLF.  Foto: Heidi Rudaa / NLF

Nyheter

Russetida går mot slutten, og så langt har det ikke skjedd noen trafikkulykker der russen har vært involvert i romsdalsregionen.

Ei uke ut i russefeiringa fikk russen på Molde videregående gode tips på vegen fra Norges Lastebileier-Forbund (NLF). Onsdag 8. mai brukte de nemlig en fritime til å informere og gi råd om trafikksikkerhet.


Russebuss tok fyr på Åndalsnes

De åtte i bussen greide å slukke brannen sjøl.

 

- Russen har oppført seg eksemplarisk

Mindreårige og tilreisende russ ble bortvist fra Mordalsvågen.


Regionsjef i NLF, Jan Ove Halsøy, snakket til russen som var samlet i amfiet. Han er tidligere ambulansesjåfør og har også drevet eget transportselskap. Halsøy har over to millioner kilometer bak rattet på norske landeveger.

– Ulykker kan inntreffe alle, ofte er det bare flaks eller uflaks som skiller mellom liv og død, sa han.

Ved å være bevisst på egen fart, ikke bruke mobiltelefon, og alltid bruke sikkerhetsbelte, vil du imidlertid redusere sjansen for å bli involvert i ei ulykke, minnet han om.

Og dersom ei ulykke likevel skulle skje, er det viktig å bevare fatningen, selv om det ikke er lett.

– Du må vite hvor skademeldingsskjemaet er, og det er viktig å få oversikt over hendelsen. Finn et vitne om mulig, og lag en god skisse over området, sa han.

– Ta bilder med mobilen og gå et stykke unna slik at du får god oversikt, oppfordret Halsøy til.


Politiet med kjærlig advarsel til russen

Politiet i Møre og Romsdal sender advarsel med hjerte-hilsen til ungdom på veg til russetreff på Lillehammer.

 

LEDER FREDAG 3. MAI

Kommunikasjon skaper tillit


Regionsjefen kunne også informere om at det er så mange som 140.000 som kjører i ruspåvirket tilstand i Norge hver eneste dag. Av disse er cirka 14.000 påvirket av alkohol, cirka 40.000 påvirket av narkotika, og cirka 86.000 påvirket av legemidler. Å være ruspåvirket i trafikken øker selvsagt faren for ulykker betraktelig, minnet han om.

Russepresident Ingrid Talseth Singstad takket NLF-representantene for initiativet, og sa det var utrolig kjekt å få besøk av noen som bryr seg om sikkerheten til ungdom og russ.

– Det er utrolig viktig for russen å bli informert. Når vi får tilstrekkelig med informasjon, er det mye lettere for russen å følge lovene og reglene, sa hun.


Klåre retningsliner og systematiske tiltak må på plass

Russetida – skulen må ta meir ansvar

 

[intervjuet]

– Russestyret har tatt tiltak for å inkludere alle. Alle skal med og alle skal bli hørt

Russen har så vidt begynt festlighetene for året og russens PR-sjef, Silje Sitter Harstad, er opptatt av at de skal vise seg fra sin mest positive side og tror den gode starten, med skryt fra politiet, kan hjelpe langt på vegen.