SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik

Torsdag kveld går meklingen for pilotene i SAS inn i sine siste timer.

KAN BLI STREIK: Meklingen gjelder piloter i SAS.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nyheter

SAS har allerede innstilt 205 avganger som et «preventivt tiltak» i forkant av en mulig streik blant pilotene. Meklingsfristen går ut ved midnatt.

SAS opplyste torsdag kveld at selskapet tar forholdsregler for å «minimere konsekvensene for reisende og ansatte».

– Det betyr at et antall flyavganger vil bli kansellert 26. april inntil 12.00 for å unngå at reisende og crew ikke kommer seg hjem igjen, heter det.

Til VG opplyser kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS at det gjelder 205 flygninger, hovedsakelig morgenavgangene i hele Skandinavia.

– Vi har lyst å gå offensivt til verks og kansellere de avgangene – og flytte dem over på andre avganger. Dette gjør vi for å ivareta kundene våre slik at de kan slippe unna kaos, forteller Johansen.

Selv om det ikke skulle bli streik, vil avgangene bli innstilt.

Lufthavnsjef i Molde, John offenberg, kjenner ikke torsdag kveld til om Molde blir rammet fredag morgen.

– Folk må følge med på Avinor side nettsider og SAS sine nettsider. Hvis man ikke hører noe fra flyselskapet, skal en møte opp på flyplassen som normalt, sier Offenberg til Rbnett.

Bare fra Oslo lufthavn er 44 SAS-avganger innstilt mellom 6 og 12 fredag. Kun sju avganger er oppført med normal avgang.

Partene, Parat og NHO Luftfart, er samlet hos Riksmekleren i Oslo.Flyselskapet har allerede kansellert noen flygninger for å unngå strandede passasjerer.

Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken om lønnsmeklingen mellom SAS og pilotene ikke kommer i mål innen fristen ved midnatt til fredag – eller på overtid.

Mellom 50.000 og 60.000 passasjerer vil bli direkte berørt av en slik streik, anslår kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor E24.

Noen vil fly

– De som ikke omfattes av den kollektivavtalen det nå megles om, vil fortsatt fly. Så det er en del fly som faktisk går. Ruter som flys av partnere av SAS og SAS sitt datterselskap SAIL, med baser i London og Malaga, vil fortsatt fly. I tillegg vil piloter som i morgen ikke er fysisk lokalisert på sin hjemmebase, få fly hjemover, sier kommunikasjonssjefen.

Facebook opplyser SAS torsdag kveld at selskapet tar forholdsregler for å beskytte reisende og ansatte.

– Dette betyr at noen flygninger vil bli kansellert for å unngå strandede reisende og besetning, skriver selskapet.

Ute etter en løsning

Partene, Parat og NHO Luftfart, er samlet hos Riksmekleren i Oslo.

– Vi er ute etter en løsning, selvfølgelig. Det håper vi også SAS er, uttalte leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge flygerforening i Parat til NTB i forkant av meklingen.

Pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group. Gruppen omfattes av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

Skogvang i Parat har understreket at pilotene står samlet, og blir det en løsning, kommer den samtidig for alle land.

Ombooking og oversikt

SAS har tilbudt ombooking for alle som skal reise i helgen.

– Har du billett med SAS i helgen og er urolig, kan du booke om kostnadsfritt. Det gjelder også billetter som i utgangspunktet ikke kan forandres, uttalte informasjonssjef Johansen tidligere.

SAS har laget en oversikt over hvilke flygninger som ikke blir berørt hvis det blir streik.