LESERINNLEGG:

Bli med hjem!

Livet i Molderegionen er et liv med «både-og».

God balanse: Det er kort vei til alt her. Det tar meg ni minutter å kjøre hjemmefra og til kontoret i Molde sentrum. Det er like lang tid som det tar å kjøre til Malmefjorden eller Skaret skisenter, eller å gå til lysløypa ved Øverlandsvatnet, skriver Roger Sporsheim. Bildet er fra Øverlandsvatnet. foto:   Foto: Bjørg Irene Hovde

Roger Sporsheim  Foto: ERIK BIRKELAND

Nyheter

I dag arrangerer Molde næringsforum og Kristiansund og Nordmøre næringsforum messen «Bli med hjem» i Oslo, hvor næringslivet og det offentlige i Nordmøre og Romsdal skal vise frem mangfoldet av arbeidsplasser som finnes i regionen. Hensikten er å tiltrekke seg attraktiv arbeidskraft. Alle kommunene og mer enn femti bedrifter deltar, og jeg skal selv delta på med min egen virksomhet, et advokatkontor med fire ansatte. Mitt mål for dagen er å komme i kontakt med jurister/advokater som er åpne for å flytte til Molderegionen, og gjør jeg det så vil jeg fortelle dem følgende:

For temmelig nøyaktig syv år siden kjørte jeg fra Oslo til Molde med siste rest av flyttelasset. Etter seks år i Bergen og fem år i Oslo var tiden moden for å flytte hjem. Jeg er fra Aukra, og ektefellen min fra Molde, og vi hadde en ettåring som vi ønsket å gi et annet personlig pronomen enn «jeg». Beslutningen satt nok derfor kanskje ikke så langt inne hos oss. Likevel var vi begge usikre og spente på hvordan det ville bli å flytte hjem, både med hensyn til jobb og fritid. Er det mulig å finne en ordentlig spennende og energigivende jobb i Molde? Og er det mulig å fylle fritida til noen som ikke har toppturer som favorittaktivitet (jeg er tross alt fra den flate delen av Aukra). Spørsmålene var mange. Men avgjørelsen var tatt. Jobben i Oslo var sagt opp, og jeg var sterkt motivert for å etablere meg som selvstendig næringsdrivende advokat i Molde så snart pappapermisjonen var ferdig.

Allerede i bilen på vei hjem meldte imidlertid tvilen seg igjen. Jeg forlot et Oslo badet i solskinn, våren var kommet langt og Grünerløkkas mange uteserveringer var fylt til randen. I Molde er det nok ingen som går ut og spiser lunsj i arbeidstiden en gang, tenkte jeg. Sikkert bare matpakke på kontoret. Sola holdt stand opp hele Gudbrandsdalen, og forbi Lesja. På Bjorli og ned Romsdalen ble det mørkere og da jeg kjørte i land på Sølsnes ble jeg møtt av en vegg av snø. Null sikt. Det var 1. april 2012. Jeg tror det fortsatt lå halvannen meter snø i Nordbyen. Elleve år i Oslo og Bergen hadde gitt meg inntrykk av at været er stabilt (i Bergen regner det jo jevnt), men jeg ble raskt påminnet at det ikke gjelder på Nord-Vestlandet.

Men tvilen forsvant heldigvis fort. For det ER et spennende næringsliv her oppe. Vi har selvsagt de store «lokomotivene» som Omya Hustadmarmor, Linjebygg, Glamox og Brunvoll, med flere hundre ansatte og omsetning rundt, og over, en milliard. Men de er på ingen måte trauste industribedrifter. De driver innovasjon og utvikling, har avansert teknologi og er moderne virksomheter på alle måter. Så har vi en rekke mellomstore og spennende virksomheter som HD Solskjerming, Vikenco, Axess, Axtech, Wenaas Workwear, Doosan Infracore Norway (tidligere Moxy), Veøy, Wonderland og Nettpartner Prosjekt som alle har +/- hundre ansatte. Det finnes også en underskog av spennende gründer- og vekstbedrifter med stort potensiale, slik som Lillebakk Engineering, Lanullva-Vinje Ullvarefabrikk, Motus Engineering, Maritech Systems, SHM Solutions og NoFence. Disse står for en betydelig andel arbeidsplasser i regionen. Vi må heller ikke glemme de mange viktige tjenestetilbyderne innen IT, regnskap, økonomi med mer, slik som Økonomisenteret Kunderegnskap, KPMG, Sensacon, BDO, Triangel, Xpro, Serit og Tibe som også sysselsetter mange. Og nå har jeg knapt nevnt bedrifter på Nordmøre. Eller de store offentlige arbeidsplassene som Fylkesmannen, Helseforetaket, og kommunene. Så at næringslivet her oppe er mangfoldig og interessant, og at det er mulig å finne seg en interessant jobb, det er det ingen tvil om.

Men vi er dessverre ikke flinke nok til å synliggjøre karrieremulighetene her oppe. En av årsakene til dette ligger sikkert i den litt forsiktige Romsdalske folkesjela, vi har forbedringspotensiale når det kommer til selvskryt. Men jeg tror også at den gode balansen mellom jobb og fritid er en viktig årsak til at vi ikke snakker så mye om karrieremulighetene. En spennende, utfordrende jobb er naturligvis viktig, men det er det jammen meg å ha en givende fritid også. Jeg opplever i alle fall at vi har en mye bedre balanse i livet nå enn da jeg arbeidet i Oslo. Et bedre liv, rett og slett.

Også når det gjelder fritidsaktivitetene så ble nemlig mine fordommer mot regionen gjort til skamme. For det første er det jo kort vei til alt her. Det tar meg ni minutter å kjøre hjemmefra og til kontoret i Molde sentrum. Det er like lang tid som det tar å kjøre til Malmefjorden eller Skaret skisenter, eller å gå til lysløypa ved Øverlandsvatnet. På halve tiden kommer jeg meg til Tusten alpinsenter og ridesenteret til Molde rytterklubb. Regionen er jo selve definisjonen på kortreiste naturopplevelser for hele familien.

Jeg kjente selvsagt godt til jazzfestivalen, Teatret Vårt, RaumaRock og MFK fra før, men nå har vi også et eliteserielag i håndball samt fått en helproff festival for barnefamilier i Molde – Rabalderfestialen? Det arrangeres dessuten overraskende ofte standup, konserter og andre kulturarrangementer i byen også utenom festivalene. Vi rekker ikke over alt, selv med god tilgang til barnevakt. Restaurant- og take-away tilbudet er etter hvert også blitt ganske bra, selv om jeg fortsatt har til gode å finne en ordentlig god kebab i byen.

Tvilen var høyst til stede da jeg kjørte hjem i april 2012, men jeg har ikke sett meg tilbake siden. Livet i Molderegionen er et liv med «både-og». Både en givende jobb og en flott fritid. Og jeg savner ingenting. Bortsett fra enda flere kompetente kolleger. Bli med hjem, da vel!

Roger Sporsheim

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Facebook