Storbrannen sprer seg i Sokndal

Rundt 500 innbyggere får varsel og bes om å evakuere fra områdene ved en skogbrann i Sokndal, helt sør i Rogaland.

Sokndal 20190423. Det brenner tirsdag kveld ved Åmot i Sokndal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix  Foto: Schrøder, Tor Erik

Nyheter

Tre helikoptre deltar i slokkingen.

– Storbrannen i Sokndal omfatter følgende steder: Bjånes, Lauvås og Årstad. Brannen sprer seg raskt. Alle tilgjengelige ressurser er kalt ut. Brannvesenet fra Flekkefjord, Egersund og Sokndal, Sivilforsvaret og politiet deltar. Politiet har foretar evakuering til Sokndalshallen, melder kommunen på sine nettsider.

Ifølge NRK er kommunene var kommunen tirsdag kveld i ferd med å sende ut varsel på SMS. Det går ut til rundt 500 innbyggere, opplyser vaktleder John Helle i Rogaland brann og redning.

Krisestab

Kommunen har satt krisestab. Ved 21-tiden kunne Sørvest politidistrikt melde at cirka 30 boliger på Nedre Lauvås var evakuert, og at Årstad, Haneberg og Åmot står for tur.

Over 150 personer fra brannvesenet, politiet, sivilforsvaret og Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum (FORF) deltar i slokkingsarbeidet – i tillegg til tre helikoptre, opplyser operasjonsleder Helene Strand.

Hun betegner situasjonen som uoversiktlig.

– Flere hus og hytter er evakuert, og det blir fortløpende vurdert videre evakuering. Det er foreløpig ikke meldt om skadde personer, men i tillegg til brannen er det mye røyk i området, sier operasjonslederen.

I forbindelse med brannen er fylkesvei 44 stengt fra Åna-Sira til Åmot bro. Politiet ber publikum om å holde seg borte fra veisperringer.

To måtte flys ut

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk i 14-tiden melding om at to kvinner var innesperret av flammer i terrenget ved Sokndal. De to ble hentet ut av luftambulansen fra Stavanger.

– Det ble først opplyst at det var fire personer, men det ble så avklart at det var to. Begge er hentet ut uskadd, sa vakthavende redningsleder Cecilie Øversveen til NTB.

De to kvinnene på 45 og 53 år ble sjekket av ambulansepersonell, ifølge Sørvest politidistrikt.

Også i Vest-Agder

Det brøt tirsdag også ut en skogbrann ved Åse i Kvinesdal i Vest-Agder. Et brannhelikopter stasjonert på Torp ble sendt til stedet, i tillegg til mannskaper fra Hægebostad, Eiken og Farsund. Sivilforsvaret ble også varslet.

Ifølge NRK var det en stund fare for at brannen skulle ta hytter og hus, men rett før klokka 18 ble det meldt at brannen er under kontroll.

Det brøt også ut brann ved Utland i Lyngdal, samt ved Kvinesheitunnelen i Hægebostad.

– Det blåser kraftig i området, så Agder 110 ber innstendig om at IKKE folk tenner opp bål i skog og utmark, opplyste brannvesenet.

Onsdag er det meldt opp mot liten kuling i området.