Store taubåter på veg - men er flere timer unna

Store taubåter er på veg for å trekke Viking Sky ut i roligere farvann. Men det vil ta flere timer før båtene er framme ved cruiseskipet.

Cruiseskipet Viking Sky i havsnød ved Hustadvika utenfor Farstad i Fræna.

Nyheter

Hovedredningsentralen melder via Twitter klokka 18.24 at skipet holdes stabilt. Evakuering pågår fortløpende. Åtte er lettere skadd. Ellers er det ikke meldt om skadde eller savnede.

HRS sier til Dagsrevyen klokka 19 at evakueringen ser ut til å pågå utover natta så lenge skipet ikke får igang alle motorene og kan gå for egen maskin.

Klokken 15.30 opplyste politiet i Møre og Romsdal til NTB at skipet har fått start på den ene motoren, men at det er for tidlig å si om skipet vil kunne gå for egen maskin.

Taubåter på veg

Det er flere taubåter ved skipet, mens større båter også er på veg. Det opplyser pressetalsmann Einar Knutsen ved Hovedredningssentralen til Rbnett.

– Det er store båter som trengs til dette. De kommer fra Trondheim og Bergen, men det vil ta flere timer før de er framme, sier Knutsen.

Cruiseskipet har mistet motorkraften på minst en motor.

– Det jobbes nå med å få i gang de andre motorene på skipet. Vi vet ikke hvor mange det dreier seg om. Skipet ligger for anker. Det er ikke gått på grunn, sier Knutsen videre.

– Er redde

Fire helikopter deltar nå i arbeidet med å evakuere passasjerene. Passasjerene må heises opp i helikopteret en for en. Etter det Rbnett har fått opplyst er evakueringen vanskeliggjort fordi passasjerene er redde for å bli heist opp i line til helikoptrene.

– Det har vi ikke opplysninger om, men vi kan ikke avvise at det stemmer,  sier Knutsen. Helikoptrene tar 15-20 passasjerer på hver tur.

– Vi har fått opplyst at redningsarbeidet går greit, men at det tar lang tid, fordi passasjerene må heises opp en og en, sier Knutsen.

– Er det aktuelt å bruke livbåter til evakueringen?

– Så langt har det ikke vært aktuelt, sier Knutsen.