FRIHELG:

Sjølbetjent framtid

BUTIKK UTEN KASSE: For vel et år siden startet teknologiselskapet Amazon tester med butikker uten kasse. Når du går inn i butikken åpner du en app.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

For vel 12 år siden handlet jeg i butikker med sjølbetjente klasser for første gang. I stedet for å vente i en lang kø kunne jeg skanne varene sjøl, betale og gå. Det eneste beviset på at jeg hadde gjort alt etter reglene var kvitteringen som automatisk ble skrevet ut. Det tok lengre tid enn jeg trodde før disse kassene kom for fullt i Norge. Det siste året har blitt gjennombruddet for sjølbetjent varehandel, også i vårt område. De fleste butikker som pusser opp eller bygger om passer på at det er plass til nye kasser der kunden kan ordne alt sjøl.

De nye kassene har skapt debatt, både i butikkene og på sosiale medier. Det som er effektivt er ikke alltid like hyggelig. For mange er det å veksle noen ord med butikkmedarbeideren en helt sentral del av det å handle. Når man velger butikk er det ikke bare pris og vareutvalg som gjelder. God sørvis og stemning er også faktorer som mange tar i betraktning. Det å stå å plundre i en sjølbetjent kasse kan oppleves som det stikk motsatte. Plutselig ser man at det tar kan ta tid å lete opp en strekkode, og hvordan i alle dager registrerer man frukt som skal veies?

For mange er den største bekymringen sysselsetting. Et budskap om at sjølbetjente kasser tar jobben fra folk er blant fjorårets mest delte på Facebook. Hva skal folk leve av i framtida? Det er nok ingen god løsning å stritte imot den teknologiske utviklinga for å skape arbeidsplasser. Samtidig er det legitimt å spørre seg sjøl hva slags type sørvis man trives best med. Da nettbank ble innført var det mange som reagerte med usikkerhet. I dag er bankbransjen helt endret. Som kunde gjør vi mange av de arbeidsoppgavene som tidligere var forbeholdt bankansatte. Og vi mener det er enklere.

I USA tester nettgiganten Amazon nå ut butikker der du ikke trenger å gå til kassa i det hele tatt. En gruppe fra vårt mediekonsern var nylig på studietur og fikk testet dette. En fordel er jo at disse butikkene kan ha åpent døgnet rundt. Det gjør også noe med hverdagen vår, på godt og vondt. Samtidig er det situasjoner i løpet av en uke hvor det å kunne løpe raskt inn og ut av en butikk oppleves som en fordel.

De fleste sterke trender møtes av en eller annen motreaksjon. For deler av varehandelen er nok dette sørvis og kunnskap. Når jeg i dag går gjennom den samme gata hvor jeg første gang testet en sjølbetjent kasse ser jeg noen hovedtrekk. Dessverre er mange av de små, uavhengige butikkene borte. Bokhandelen, jernvarehandel og dessverre også slakteren. De er erstattet av tilbud som foreløpig ikke kan automatiseres: frisører, et lite ølbryggeri og nye kafeer. Samtidig går det en strøm av biler som leverer dagligvarer på døra.