Tung motbakke for Fremskrittspartiet

MYE MOTGANG: Siv Jensen (t.h) og Frp har hatt et skandalepreget år og sliter med oppslutningen. Det rammer også Erna Solbergs regjering.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det er en rekke årsaker til at Frp sliter så tungt.

Nyheter

Krisen i Fremskrittspartiet ser ikke ut til å ta slutt. Partiet får stadig dårligere uttelling på meningsmålingene. En meningsmåling publisert i forrige uke viste at partiet hadde falt til 10 prosents oppslutning. Bare én gang tidligere i løpet av 18 år har Ipsos målt Frp så lavt på som nå, ifølge Dagbladet.

Ved stortingsvalget i 2017 fikk Frp å 15,2 prosents oppslutning. Sjøl om vi tar hensyn til at det var stortingsvalg og ikke lokalvalg, har partiet all grunn til å frykte utviklinga fram mot høstens valg. Hadde måling vært valg, ville Frp mistet 8 mandat på Stortinget.

Det er en rekke årsaker til at Frp sliter så tungt, til tross for både å være i regjering, ha finansministeren og beviselig ha fått gjennomslag for flere av sine viktigste politiske saker.

I løpet av et år har Frp hatt flere politiske skandaler enn noen andre i norsk politikk. Lista er lang, nye avsløringer og bekjennelser har kommet i kø dette året. Sjøl om Frp – og partiets politikere – oftere enn andre makter å snu skandaler til seire, har det siste året rammet partiet hardere enn før.

I regjering har Frp fått to nye koalisjonspartnere det siste året, som begge veldig ofte har sin politikk stikk i strid med hva Frp ønsker skal være regjeringens.

Regjeringsslitasje rammer som regel de mindre partene mer enn det største. Høyre kan sitte stille mens de andre regjeringspartiene krangler så busta fyker. På de siste meningsmålingene er det bunnotering også for Venstre og KrF. Sentrumspartiene kan fort havne under sperregrensa for et stortingsvalg.

Meningsmålinger er ikke valgresultat, og sentrale målinger kan avvike mye fra lokale tall og resultat. Men målingene er en god indikator på hva vi ved et gitt synspunkt synes om de ulike politiske partiene. Slik sett bør nok Frp være glad for at det fortsatt er et drøyt halvår igjen til valget 9 september. Nå trenger ikke partiet flere skandaler, men politiske saker som stopper fallet.