Skryt til unge forskere fra Vågsetra

De unge guttene fra Vågsetra barne og ungdomsskole hadde kvalifisert seg til finalen.
Nyheter

Mandag var Skandinavias mest lovende forskningstalenter samlet på Equinors forskningssenter i Trondheim for å konkurrere i Scandinavian Innovation Award. Laget Vågsaturn fra Vågsetra barne- og ungdomsskole imponerte stort og fikk skryt etter å ha slått ut 900 andre lag, skriver arrangøren i en pressemelding.

Over 900 lag har konkurrert om finaleplassene i Scandinavian Innovation Award – en innovasjons og forskningskonkurranse for barn i alderen 10 til 16 år.  Kun 10 lag var spesielt invitert på bakgrunn av imponerende forskning, deriblant fire lag fra Norge, og laget Vågsaturn fra Vågsetra barne og ungdomsskole i Molde var ett av dem.

Vågsaturn presenterte en innovativ løsning på et problem astronauter kan møte på oppdrag i verdensrommet.

I pressemeldingen opplyses det at laget fra Vågsetra brukte ukene i forkant av finalen til å videreutvikle sin forskning på psykisk helse i verdensrommet. Juryen og arrangørene bet seg spesielt merke i lagets løsning.

– Forskerspirene på Vågsaturn har tatt tak i en utfordring og presentert en nytenkende og smart løsning. De har lagt ned en imponerende glød, innsats og læringsvilje. Det er slike talentfulle hoder samfunnet trenger for å løse fremtidens utfordringer, uttalte Cathrine Instebø, sponsorsjef for Equinor Morgendagens Helter.

Lagets løsning heter Smart Interactive Light Ball og er en stressball som kan påvirke humøret med ulike former for lys. Løsningen er basert på samtaler med psykolog hvor laget fant ut at ensomhet og isolasjon er en stor utfordring for astronauters psykiske helse.

Vågsaturn består av totalt 20 gutter i alderen 14 til 15 år. De måtte dessverre se seg slått av det norske laget Wall-E som nå får mulighet til å sende sin løsning til verdensfinalen i California i juni.

Årets forskningsprosjekter skulle løse fysiske eller sosiale utfordringer som mennesker kan møte på når de utforsker verdensrommet i lengre perioder.

Forsknings- og innovasjonskonkurransen er en del av First Lego League, og arrangeres i Skandinavia av FIRST Scandinavia og Equinors talentprogram Morgendagens Helter.