[TETT PÅ]

Forebyggeren

Da Richard Merlid var liten gutt visste han hva han skulle bli. Politi. To grusomme hendelser forsterket trangen til å hjelpe.

  Foto: Bjørn Brunvoll

Nyheter

Snøen lyser opp det snikende nattemørket i ei foreløpig rolig gate på Holmlia i Oslo. Klokka tikker mot midnatt. To gutter er på veg heimover. Ingen vet at denne kvelden skal føre til at tusener tenner fakler og går stille og sorgtunge gjennom landets gater. Ingen av dem er klar over at denne kvelden skal sette djupe spor i hele befolkningen, og fremdeles omtales som et eksempel på det som absolutt ikke måtte skje – også 18 år seinere. Guttene hører skritt bak seg. De beveger seg raskt. Kameratene begynner å løpe. Men en av dem blir tatt igjen. En mann setter seg over han og hogger til. Benjamin Hermansen dør av skadene. Drept av nynazister.