LEDER TIRSDAG 29. JANUAR 2019

Alle må vise løypekultur i naturen

PERFEKTE FORHOLD: Hvem har rett til å ferdes her? Ifølge loven både fotgjengere og skiløpere, men alle må vise hensyn.  Foto: Iver Gjelstenli

I Molde har vi også hatt mange runder med løypedebatt.

Nyheter

Det er fantastiske muligheter for den som ønsker å bruke ski nå. Et solid dugnadskorps har sørget for flotte skiløyper mange steder rundt oss. Det er vi takknemlig for.

Men med nye skiløyper kommer også en gammel krangel. Hva med dem som vil gå tur uten ski? Må de velge andre steder enn der det er oppkjørte skiløyper?

Diskusjonen om hvem som har rett til å gå hvor, er tradisjonsrik og slett ikke bare et romsdalsfenomen. Nei, det krangles om løyper over hele landet – og dessverre ofte på et vis som skulle tilsi at det var langt mer alvorlige tema som sto på dagsorden.

Tidligere i vinter kunne avisa Drammens Tidende fortelle at det ikke var fotgjengere som skapte debatt i skiløypa, men klassisk mot skøyting. Det skulle visstnok være for trangt for begge deler. Skogforvalteren fikk ifølge NRK munnkurv av kommunen, i et forsøk på å roe gemyttene. I resten av Norge er det mest av alt en krangel mellom fotgjengere og skiløpere.

I Molde har vi også hatt mange runder med løypedebatt, men takke være god tilrettelegging har vi nok opplevd mindre krangel i seinere år. I Moldemarka har vi hatt gode løyper for skiløpere, fotgjengere og syklister på samme tid.

Striden i skiløypene berører et meget viktig prinsipp i Norge. Retten til å ferdes i utmark til fots, hele året. Friluftsloven fra 1957 er klar: «I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.»

Det er ikke «hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet» når et fotgjenger tråkker i stykker oppkjørte skiløyper. Men det er heller ikke hensynsfullt hvis det bare blir skiløyper og ikke plass til fotgjengere i marka. Det er viktig å huske på at halvparten av befolkningen ikke går på ski.

Det skal være rom for alle i marka, og viser vi god løypekultur – med eller uten ski – blir det viktigste ivaretatt: Gleden over å komme seg ut i naturen.