LESERINNLEGG

Nei, abort er ikke drap!

«Abort og fosterreduksjon er ikke drap. Det er selvstendige valg om eget liv.»

«Tirsdag denne uken viste statsminister Erna Solberg stolt frem sin nye regjering. Den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1983,» skriver Hedda Hernborg, leder i Molde AUF.  

Nyheter

Tirsdag denne uken viste statsminister Erna Solberg stolt frem sin nye regjering. Den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1983. Som vanlig fikk noen politikere en ny jobb, mens andre måtte gå tilbake til sin vanlige jobb, enten som stortingsrepresentant eller i et helt vanlig yrke.

En av dem som fikk ny jobb, var KrFs egen Kjell Ingolf Ropstad. Han ble tildelt ministerposten barne- og familieminister, ikke barne- og likestillingsminister som posten opprinnelig het.

Kan dette ha noe med at Erna ikke ønsker at regjeringen skal bli kritisert for at likestillingsministeren ikke bryr seg om likestilling, og at Kjell Ingolf selv var misfornøyd med arbeidsoppgavene sine, som inkluderer å jobbe for homofile eller kvinner sine rettigheter? Derfor valgte hun heller å gi Trine Skei Grande den nyoppretta ministerposten kultur- og likestillingsminister.

Ett av KrF sine gjennomslag da de gikk inn i regjeringen, var å innstramme retten til fosterreduksjon i Norge. Dette betyr at man ikke har mulighet til å fjerne ett eller flere foster før 12. uke av svangerskapet. Kvinner som utfører denne typen abort, ønsker ikke å bære fram så mange barn. Dette kan være på grunn av risiko, økonomi og en ansvarsfølelse.

Risikoen for tidlig fødsel er skyhøy om man går gravid med trillinger eller firlinger. Om man velger å fjerne ett eller to fostre, blir risikoen for altfor tidlig fødsel redusert til 1/3. At man gjennom fosterreduksjon kan gjennomføre et svangerskap slik man ønsker og på en trygg måte, er en viktig del av kvinners rettigheter. Det er ingen hemmelighet at barn er en økonomisk påkjennelse. Ofte må klær og utstyr kjøpes inn, og dette tærer på økonomien.

Denne lovendringen fører til at gravide som føler de har midler til å ta seg av en, men ikke to, ikke lengre har reell selvbestemthet over egen kropp, og eget liv. De må velge mellom alt, eller ingenting. Her kommer også ansvar som en sterk følelsesmessig påkjennelse. Man kan ikke skyve under teppet at barn er et stort ansvar. De skal følges nøye opp i 18 år, og ofte enda lenger enn det. Vi trenger ikke å være et mattegeni for å skjønne at to barn er dobbelt så mye som ett barn, som også vil resultere i dobbelt opp med ansvar.

Derfor blir det helt feil å innskrenke retten til å utføre fosterreduksjon. Abort er ikke en lett avgjørelse, og det er en sterk påkjennelse for alle kvinner. Abort og fosterreduksjon er ikke drap. Det er selvstendige valg om eget liv. Regjeringen Solberg og Kjell Ingolf Ropstad skal ikke bestemme over mitt og alle andre kvinners liv, det skal vi gjøre helt selv!

Hedda Hernborg, leder i Molde AUF og skole- og arbeidsansvarlig i AUF Møre og Romsdal

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Facebook