Video av kaniner i snødekte bur skapte sterke reaksjoner

Eieren sjøl kjenner seg ikke igjen i kritikken. Da hun kom heim tirsdag var alle kaninene sporløst forsvunnet.

kontaktet: Mattilsynet Nordmøre og Romsdal bekrefter at de har fått en henvelse om saka. Foto: Pernille Huseby 

Nyheter

MOLDE: Søndag delte Tessa Nordanger to videoer filmet i en hage i Molde. Der kan man se flere kaniner sitte inne i nedsnødde bur. I videoen forteller Nordanger at hun ikke kan se at kaninene hadde mat, vann eller høy å sitte på. Videoen har skapt sterke reaksjoner, og har fått i overkant av 70 kommentarer. Nordanger sendte inn bekymringsmelding til Mattilsynet og tilkalte politiet, som kom til stedet for å undersøke. Operasjonsleder ved Møre og Romsdal politidistrikt bekrefter overfor Romsdals Budstikke mandag at politiet har vært på stedet, og at saka er oversendt Mattilsynet, noe som er vanlig i saker som gjelder dyrehold. Beate Lillebostad ved Mattilsynet i Nordmøre og Romsdal opplyser til Romsdals Budstikke at de ikke kommenterer enkeltsaker, og vil ikke bekrefte om de har mottatt en henvendelse.

Bekymret for kaninene

Nordanger forteller at hun sjøl har bekjente i området hvor kaninene holder til, og at hun har kjørt forbi der mange ganger.

– Jeg har stusset over at det ofte ser ut til at det ikke er noen der og ser til kaninene. Det ser ikke stelt og fint ut der. Da snøen kom, ble det tydelig for meg at det ikke er noen som følger med, sier hun, og forteller at en av naboene har måkt en sti og gitt kaninene mat.

Sjøl var Nordanger og så til kaninene torsdag kveld i forrige uke. I dagene etter kom det mye snø, og hun bestemte seg for å dra tilbake søndag kveld.

– Alle burene var helt nedsnødde, og det satt kaniner i alle bur. Inne i sovedelen av buret var det, etter det jeg kunne se, ikke isolert. I tillegg var det fylt opp med kvister, slik at kaninene nesten ikke hadde plass. Den klarte ikke å bevege seg skikkelig. Jeg kunne heller ikke se at den hadde verken mat eller vann, sier hun.

– Tenkte du over at du tok deg inn på privat område?

– Jeg tenkte på det, men det var ikke det viktigste for meg. Det viktigste er velferden til dyra. Jeg bryr meg ikke om eventuelle konsekvenser, jeg klarte ikke å stå og se på dette. Jeg hadde gjort det igjen.

– Er dette et privat engasjement?

– Ja. Dette gjorde jeg fordi jeg bryr meg om dyr.

– Må skje noe

På veg tilbake til bilen oppdaget Nordanger nok et bur.

– Jeg trodde jeg hadde funnet alle, men så la jeg merke til et til. Det var helt nedgravd i snø. Det var så forferdelig å se at jeg begynte å gråte. Slik jeg ser det er ingen av behovene til kaninene oppfylt. Jeg vil anslå at det var mellom seks og åtte kaniner der, sier hun. Nordanger forteller at hun kommer til å dra dit hver kveld for å forsikre seg om at det skjer noe.

– Nå håper jeg noen tar tak. Dette klarer jeg ikke å se på, for dette synes jeg er graverende, sier eieren.

– Jeg driver godt dyrehold

Romsdals Budstikke har vært i kontakt med kaninenes eier, som ikke kjenner seg igjen i noe av kritikken.

– Jeg har hatt kaniner i over 30 år, og kjenner meg overhodet ikke igjen i noe av kritikken som rettes mot meg. Jeg vet hva som er rett stell gjennom året av pelsdyrkanin, og gjør det rett. Det finnes ikke noen kaniner i byen om har det så bra som mine, De er velfødd, har det bra og har godt hold, sier vedkommende.

Eieren forteller siden kaniner er pelsdyr, tåler de kulda godt, så lenge de ikke blir våte.

– Kaninene mine har det tørt, og har et oppholdsrom med golv opp fra bakken, som er isolert med plast. Nå vinterisolert med snø. De får den maten de skal ha, og spiser rein snø for å slokke tørsten. Kaninene får høg, brød og ny kvist hver tredje dag etter behov, seinest mandag og tirsdag. Kaniner har ikke behov for rennende vann. Det er godt kaninhold det jeg driver med, sier eieren.

– Men i videoen kan man se kaninene sitte rett på snø. Da blir de våte?

– De må nok ut og gjøre fra seg, og der er det nå snø. De gjør ikke fra seg inne i den tørre spise/sovealkoven. I tillegg flytter vi burene ofte, slik at kaninene får rein snø under buret. Det er ideelt og noe spesielt jeg gjør som har mobile bur, Det er viktig slik at den får spist rein snø og gjort fra seg under reine forhold.

– Hvorfor var burene så nedsnødd?

– Snøen virker isolerende og gjør det enda varmere i sovealkoven. Dette er dyr med pels.

Alle kaninene er borte

Eieren opplyser at de ikke lar kaninene være i de tre luftegårdene de har tilgjengelig, fordi det er for mye snø.

– Går kaninene fritt i luftegården når det er så mye snø, vil de ikke finne mat. De vil også gjemme seg under lille gapahuken i luftegården, for de vil jo ikke bli våte. Kaniner må passes på, og de får være i luftegården når vi er der og kan følge med, i tilfelle det skulle komme rovdyr. Det er bedre at de sitter i buret og har det bra.

– Jeg var ute der på søndag og ordnet med kaninene, og så at låsene var i orden. Da jeg kom dit mandag morgen, var låsen åpnet på ett av burene, og en kanin var forsvunnet. Tirsdag morgen var et annet bur åpnet, og nok en kanin borte. Da jeg kom heim seinere på dagen fant jeg alle burene åpne og tomme. Alle kaninene er borte, sier eieren.