Leder lørdag 12. januar:

Mangler Tittel

krevende tid: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte tirsdag uke NHOs årskonferanse i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix  Foto: Ruud, Vidar

Den mest alvorlige utfordringen alliansen har møtt.

Nyheter

Videre med NATO i en vanskelig tid

I vår kan militæralliansen NATO feire 70 år. Norge var et av tolv medlemsland som underskrev avtalen i Washington 4. april 1949. Som et svar til Sovjetunionen, i frykten for kommunistisk ekspansjon. 70 år seinere er Sovjetsamveldet (og Warszawapakten) historie, men utfordringene har ikke blitt mindre.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO besøkte denne uken NHOs årskonferanse i Oslo. Der advarte han mot russiske brudd på inngåtte våpenavtaler: – Nå har Russland brutt den avtalen i noen år ved å utplassere nye raketter, som kan nå europeiske byer, som er lette å gjemme, og reduserer varslingstida. Dermed reduseres også terskelen for bruk av atomvåpen, advarte Stoltenberg, ifølge NTB.

NATO knaker sjøl i sammenføyningene, kanskje mer enn noen gang i løpet av sin 70-årige historie. Først og fremst fordi USA ikke lengre er en garantist for alliansens framtid. President Donald Trump har mer enn antydet at han ikke helt ser nytten av en forsvarsallianse hvor USA betaler regninga.

Det er sjølsagt ikke første gang NATO har uro i eget hus. Under den kalde krigen var det ofte knute på tråden mellom USA og europeiske samarbeidspartnere. Det toppet seg da Frankrike i 1966 trakk seg ut av den militære delen av samarbeidet, helt fram til 1993. Rundt årtusenskiftet skapte krigen på Balkan og kampen mot terror intern splittelse. Men frykten for at USA sjøl skal vende NATO ryggen er likevel den mest alvorlige utfordringen alliansen har møtt.

Under sin tale påpekte Jens Stoltenberg at det ikke bare var er vi som er avhengige av USA, men at stormakta også er avhengig av sine «28 allierte og venner». Men det er alvorlig for grenselandet Norge at forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet. NATO har gitt Russland frist til 2. februar for å etterleve nedrustningsavtalen INF. Konfliktnivået er høgt, men vi håper at det blir slik generalsekretær Stoltenberg slo fast: – Norge har hatt et nært samarbeid med Russland på mange områder. Det er ikke på tross av NATO, men på grunn av NATO.