Øredøvende jubel for Nordøyvegen

Flere hundre tilhørere brøt ut i øredøvende jubel da fylkestinget sa et endelig ja til Nordøyvegen.

JUBLET: De fleste av de frammøtte tilhørerne reiste seg og klappet da det endelige vedtaket for Nordøyvegen ble fattet i Molde tirsdag formiddag.  Foto: Vidar Ryther Myklebust

Nyheter

Med 27 mot 20 stemmer sa fylkestinget ja til kjempeprosjektet med en kostnadsramme på over 5 milliarder kroner, og som vil gi fastlandsforbindelse til Nordøyene. 

Lenge før debatten startet var det fullt i bankettsalen på Hotell Alexandra i Molde. Flere hundre tilhørere – fra Harøya, Finnøya,  Lepsøya, Haramsøya, Flemsøya og Fjørftofta – hadde tatt turen inn for å følge debatten og den endelige avgjørelsen om Nordøyvegen. Fylkesordfører Jon Aasen måtte flere ganger under debatten henstille til publikum om å holde seg i ro og ikke komme med applaus og tilrop etter innleggende.  Men da avgjørelsen var klar var det umulig å holde igjen jubelen For folkene på Nordøyane betyr det at flere tiår med kamp for å få fastlandsforbindelse endelig er over.

Like viktig som strømmen

En av de som jublet var Inge Huse, eier av I.P. Huse.  Huse har bidratt sterkt i kampen for å få vegen vedtatt.

-Det er en stor lettelse det ble slik. Det er et kjempegodt prosjekt. Mitt stalltips er at om fire år vil folk bli forundret over hvor mye billigere dette prosjektet blir en det man tro nå, sier Huse til Romsdals Budstikke.

- Hva betyr denne vegen for samfunnet ute på øyene?

- Den vil ha like stor betydning som da vi fikk strøm, sier Huse.

Skuffet

Fem stemmers overvekt er mer enn mange ventet. Flere av tvilerne ende på ja. Per Vidar Kjølmoen fra Ap skjønte tidlig hvor det bar.

- Jeg er skuffet, men ikke overrasket. Men nå er vedtaket fattet, nå må vi gjøre det beste ut av det.

- Hvorfor vippet dette ned på ja-sida?

- Dynamikken i saken var sånn. Det er alltid sånn at de som vil noe er mer organisert og sår på mer for viljen sin enn de som er red for konsekvensene. Og når 3-400 tilhørere som er for Nordøyvegen inn i salen så er det klart at det også påvirker, sier Kjølmoen.

- Jeg opplever at store deler av fylkestinget ikke har lyst til å ta innover seg de økonomiske realitetene. De snakker bare om hvor bra prosjektet er, og det er det, men det forandrer ikke at vi ikke har penger.

- Hva betyr dette for fylkeskommunen?

- Det betyr at vi har en stor opprydningsjobb foran oss, og vi må slutte å gjøre ting vi ikke har råd til.

- Er det et nå ekstra ansvar på de som har sagt ja til Nordøyvegen når det gjelder  å ta de upopulære kuttene?

- Det hviler et stort moralsk ansvar på dem, mener jeg.

Kutter i kollektivtilbud

Kristin Sørheim og Senterpartiet spilte en helt sentral rolle i Nordøyvegen-vedtaket. Sørheim har vært en av arkitektene bak vedtaket som til slutt fikk flertall.

- Jeg vil ikke kalle det en seier. Det er en vanskelig sak, men jeg er glad for utfallet, sier Sørheim. Hun er ikke redd for de økonomiske konsekvensene.

- Våre forutsetninger vil holde, slik at det ikke vil bety noen ekstraordinære innsparinger på grunn av Nordøyvegen, sier Sørheim.

- Dere må likevel gjøre store kutt. Hva vil Sp skjerme og hva skal kuttes i årene framover?

- Vi vil skjerme videregåendeskole mest mulig. Så er vi nødt til å se på kutt på samferdsel, det kan hende det betyr kutt i fergetilbud og kollektivtilbud, sier Sørheim.

Møre og Romsdal svekket

Sidsel Rykhus (Ap) har tidligere stemt for vegen, men under den avgjørende debatten stod Moldes varaordfører klart på nei-siden.

- Mitt hjerte er hos ungdommene. Jeg vil kunne se de øynene etterpå, sa Rykhus.

Hun røk ut av fylkestingslista for neste periode.

- Jeg er lettet for at jeg ikke skal sitte i fylkestinget når konsekvensene kommer. 100 millioner mindre til skole betyr 150 lærerstillinger og 50 klasser, sier Rykhus til Romsdals Budstikke.

Hun er også redd for betydningen det vil ha for Møre og Romsdals framtid som eget fylke.

- Møre og Romsdal er betydelig svekket som fylke. Vi bruker nå mange milliarder på en liten del av fylket, det vil gå utover andre store prosjekt som vi ikke har råd til. Dette splitter fylket, mener Rykhus.