Et stort øyeblikk for norsk idrett

Tok prisen: Ada Hegerberg er verdens beste kvinnelige fotballspiller – og en inspirator for fotballjenter i hele verden. Foto: NTB scanpix  Foto: Christophe Ena

Prisen kan forhåpentligvis spore til økt satsing på kvinnefotballen.

Nyheter

Da Ada Stolsmo Hegerberg mandag mottok Gullballen som verdens beste kvinnelige fotballspiller, var det et stort øyeblikk i norsk idrettshistorie. 23-åringen ble i 2016 kåret til Europas beste og delte scenen med Cristiano Ronaldo som fikk mennenes pris. Nå tok hun steget helt til topps sammen med kroaten Luka Modric. Gullballen er det ypperste man kan få av utmerkelse i fotballverden, og dette var første gang at kvinnefotballen var løftet inn i denne kåringen.

Ada vokste opp på Sunndalsøra, og i likhet med storesøster Andrine utmerket hun seg raskt på fotballbanen. Familien dro til Molde for å se toppfotball, og Daniel Berg Hestad var forbildet. For å satse på fotballen gikk turen videre til Kolbotn da Ada var 12 år. Som 18-åring ble hun utenlandsproff, og fem år etter er hun verdens beste fotballspiller.

I takketalen trakk Ada inn hvor viktig denne kåringen var for kvinnefotballen. Det er et stort steg for kvinner i en idrett som lenge har vært dominert av menn. I Norge har vi vært tidlig ute med kvinnefotball, og landslaget har prestert på et høgere internasjonalt nivå her enn i herrefotball. Likevel ser vi rundt om i klubbene at satsingen på jente- og kvinnefotball ikke på langt nær er den samme som på guttene.

At Ada Hegerberg nå viser at ei jente fra Sunndalsøra kan være toppscorer i Champions League og hente priser på linje med Ronaldo og Messi, kan forhåpentligvis spore til større satsing på jentefotball. MFK er kjempeflinke på mye, men hvorfor er for eksempel ingen jenter på Aker-Akademiet? Og hvorfor har ikke jenter samme mulighet til fotball på fritidsordninger?

France Football står bak den prestisjefylte kåringen som gjorde at Ada Hegerberg kunne hente hjem trofeet mandag. De fortjener honnør for endelig å ha løftet kvinnefotballen fram på lik linje med mannefotballen. Og litt mindre honnør for å ha leid inn en underholder som ikke helt hadde fått med seg oppgraderingen av folkeskikk som metoo-kampanjen innførte i fjor. Men Ada Hegerberg taklet heldigvis den fadesen like bra som hun takler spillere på fotballbanen. Gratulerer med prisen!