Macron vil ha europeisk hær som kan forsvare Europa mot USA og Russland

Frankrikes president Emmanuel Macron vil ha det han kaller en «ekte europeisk hær» som kan forsvare Europa mot Russland og USA.

Frankrikes president Emmanuel Macron tar til orde for at Europa må forsvare seg selv, uten hjelp fra andre.  Foto: AP / NTB scanpix

Nyheter

Macron har siden han ble president i Frankrike tatt til orde for å opprette en felles EU-styrke. Argumentet hans er at Europa må gjøre seg mindre avhengig av amerikansk makt.

– Vi må beskytte oss selv når det gjelder Kina, Russland og til og med USA, sier Macron til radiostasjonen Europe 1 tirsdag.

– Vi kan ikke beskytte europeerne uten at vi bestemmer oss for å ha en ekte europeisk hær, sier han i intervjuet.

Forsvarssamarbeid

I fjor gikk 25 EU-land sammen om et nytt forsvarssamarbeid. Formålet er å opprette et såkalt permanent strukturert samarbeid, kalt PESCO, i forsvarspolitikken.

Forsvarsministre fra ni europeiske land undertegnet dessuten 25. juni i år en avtale om å opprette en europeisk intervensjonsstyrke, etter initiativ fra Macron. Denne styrken skal ikke være del av PESCO, og skal kunne stille på kort varsel og blant annet settes inn i humanitære kriser og ved evakuering fra krigssoner.

– Fred er prekær, sier Macron i intervjuet.

Macron viser til forsøk på nettangrep og forsøk på å påvirke valg, i det som tilsynelatende er en henvisning til Russland.

Parallell til 1930-tallet

Macron advarer om nasjonalismens fremmarsj og trekker paralleller mellom verden i dag og finanskrisen, og «nasjonalismen som spilte på folks frykt» på 1930-tallet.

– Denne freden og velstanden som Europa har nytt godt av i 70 år, er et gyllent øyeblikk i vår historie, sier Macron, og advarer om at dette er unntaket, heller enn regelen.

– I tusenvis av år har noe slikt aldri vart så lenge, sier han.