Bevegelsene er mindre – justerer ned farenivået

NVE setter ned farenivået for Veslemannen til gult.
Nyheter

I morgenrapporten tirsdag melder NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) at de setter farenivået ned til gult for det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen.

Dermed kan de 11 evakuerte beboerne flytte hjem igjen. Oppholds- og ferdselsforbudet oppheves, og togtrafikken kan også gjenopptas over Raumabanen.

Årsaken til endringen av farenivå er mindre bevegelser i fjellet.

I morgenrapporten tirsdag (ekstern lenke / PDF) skriver NVE følgende:

«Veslemannen har hatt rødt farenivå siden lørdag kveld, 20. oktober. Etter en hastighetsøkning natt til og utover søndagen har hastighetene avtatt gradvis. I øvre del måles det nå en hastighet på rundt 5-10 cm/døgn og i nedre del rundt 1,5 cm/døgn.

Det er snøbyger på Veslemannen, noe som fører til dårligere radardata med endel støy på målingene. Den nedadgående trenden for avtagende hastighet er imidlertid klar, og er blitt observert over en lengre periode.

I løpet av siste døgnet har det blitt registrert 17 mm nedbør i form av snø, og det er kuldegrader på Mannen. Langtidsvarselet ut uka viser kaldt vær med temperaturer under 10 kuldegrader.»

Dette er ellevte gang siden høsten 2014 og sjette gang i år at farenivået har vært satt rødt. Den mest aktive delen av Veslemannen har forflyttet seg i overkant av 4,7 meter den siste måneden, ifølge NVE.