Natt til fredag

Mannen roer seg litt, men fortsatt rødt farenivå

Flere steinsprang, men mindre bevegelser i Veselmannen.

Fortsatt rødt farenivå.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nyheter

– Bevegelsene i øvre del av Veslemannen er nå en del redusert, sier vakthavnde geolog Ingrid Skrede i NVE til Rbnett fredag morgen.

Hun opplyser at hastigheten i bevegelsene nå er 31 centimeter døgnhastighet i øvre del av fjellet, og 1,9 centimeter i nedre del av fjellet. Forflytningen har vært på 55 centimeter det siste døgnet, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin morgenrapport fredag.

– Så det kan se ut som det roer seg litt akkurat nå, sier Skrede.

– Kan det være aktuelt å justere farenivået?

– Inn til videre holder vi det på rødt, det er også meldt mer regn de kommende dagene og mildt. Farenivået blir fortløpende vurdert, sier Skrede.

Sivilforsvaret som har lytteposter i dalen, har meldt om jevnlige steinsprang også i natt. Fra midnatt til klokka 04 ble det registrert 17 steinsprang i området, opplyser Skrede.

Fredag morgen er det 5 grader i området etter en natt med plussgrader.

Mange steinsprang

NVE opplyste torsdag kveld at forrige døgn har gått 31 steinsprang, og dannet seg en stor sprekk i fjellet Veslemannen, opplyser NVE som opprettholder rødt farenivå.

Onsdag kveld og natt til torsdag var det store bevegelser i fjellpartiet. Det største skredet gikk fra midtre del av fjellpartiet rundt klokka 22.

– Det er fortsatt store bevegelser, men det har avtatt litt. I det øvre området har fjellet forskjøvet seg opptil 70 centimeter det siste døgnet, og det er telt i alt 31 steinsprang siden i går, sa geolog Einar Anda i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) torsdag ettermiddag.

Temperaturen har økt de siste timene, og siden det fremdeles er snø i fjellet medfører dette snøsmelting. Ettersom det er meldt om plussgrader også de neste dagene og regn til helgen, venter NVE at fjellpartiet vil ha store bevegelser fremover.

Evakuert for femte gang i høst

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene.

Tirsdag ble farenivået igjen hevet til rødt, og beboerne ble evakuert. Dette er femte gang i år og den tiende siden 2014.