LEDER TORSDAG 11. OKTOBER

Klimaendringene og statsbudsjettet

Mangelen på handlekraft fra regjeringa er ikke enestående på noe vis.

Uvær i vente: «I dag skin sola igjen over hele landet», sa finansminister Siv Jensen da hun la fram forslag til statsbudsjett. Men det er uvær i vente.   Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Mangelen på handlekraft fra regjeringa er ikke enestående på noe vis.

Nyheter

Ved en tilfeldighet ble statsbudsjettet lagt fram samtidig som en ny dramatisk rapport fra FNs klimapanel (IPCC) kom på mandag. FN-rapporten viser at en innsats uten sidestykke i menneskehetens historie må til, hvis den globale oppvarmingen skal holdes under 1,5 grader. Det dramatiske budskapet var ikke gjenspeilet i statsbudsjettet.

«Å unngå globalt klimakaos vil kreve en endring av samfunnet og verdensøkonomien i en skala aldri tidligere sett», skriver FNs klimaforskere i sin rapport.

Regjeringens forslag til statsbudsjett har flere enkeltposter som viser et ønske om en mer klimavennlig dreining også i Norge. Men det er på langt nær nok, og ikke i nærheten av det FN mener vil kreves av oss.

Reaksjonene er skarpe fra både politiske motstandere og miljøorganisasjonene. – Hvis dette statsbudsjettet blir vedtatt, fortsetter regjeringa å styre Norge inn i en verden med voldsomme og ødeleggende klimaendringer. Klimaet trenger ei hel krisepakke. Det regjeringa kom med i dag var ei pakke med plaster, sier for eksempel Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Mangelen på handlekraft fra regjeringa er ikke enestående på noe vis. Når verdens klimapolitikere skal samles i Polen seinere i år, vil eventuelle avtaler neppe speile den dramatikken verden står overfor.

Men virkningene av klimaendringene blir mer og mer synlig. Verden over. Også her i Norge faller værrekorder hyppigere enn noen gang og ekstremvær koster mer enn noensinne for samfunnet. Andre steder på jordkloden er det bare snakk om kort tid før endringen er varig livstruende.

Derfor hviler det et ekstra ansvar på Norge og andre rike land. Vi må starte arbeidet nå, og med langt større kraft enn det regjeringa legger opp til i sitt forslag til statsbudsjett.