LEDER ONSDAG 10. OKTOBER

Det er fortsatt krevende å bære staur

Mange soloutspill fra egne rekker gjør det vanskelig å lede en koalisjon.

Koalisjon: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har sammen med Venstre sydd sammen forslaget til neste års statsbudsjett.   Foto: NTB scanpix

Nyheter

«Min oppgave kan kanskje sammenliknes med å bære staur», sa statsminister Per Borten (Sp) da koalisjonsregjeringen hans gikk av i 1971. Da hadde partiene i regjeringen spriket i alle retninger, akkurat som når du skal prøve å bære staur. Og slik må det nødvendigvis være når man setter sammen en regjering av politiske parti som har hver sine partiprogram, hver sine hjertesaker og hver sine kandidater til ulike roller.

Dette vises ofte i forbindelse med statsbudsjett. Mandag la Høyre, Frp og Venstre fram sitt budsjettforslag, og da er opposisjonens kritikk ganske så forutsigbar. Den er obligatorisk – og grei å takle for en statsminister. Verre er det når deler av budsjettet undermineres av politikere fra regjeringspartiene.

Når en koalisjonsregjering legger fram budsjettet, er det resultatet av mange kompromiss. Alle regjeringspartiene skal få gjennom noen av sine hjertesaker, og det skal også tas hensyn til støttepartiet KrF som skal sikre flertall for budsjettet i Stortinget. Det meste av årets statsbudsjett var nok ferdig lenge før Knut Arild Hareide lanserte sin invitt til å lage en ny form for sentrumsregjering sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Han ønsker Frp ut av regjeringskontorene.

Og nettopp Frp-politikere har, etter at deres egen Siv Jensen la fram statsbudsjettet, gått ut mot deler av budsjettet. Sylvi Listhaug var raskt på banen og kritiserte Regjeringen for å kutte støtten til Hege Storhaugs innvandring- og islamkritiske Human Rights Service med en halv million. Listhaug spør sine nesten 160.000 Facebook-følgere om de synes det er greit. Hun får sjølsagt de svarene hun ønsker i ekkokammeret.

Frank Sve går ut i Romsdals Budstikke og kritiserer sukkeravgiften som partiet hans er med på å sette reglene for. Vi liker heller ikke hvordan denne avgiften rammer en lokal bedrift, og vi synes den er konkurransevridende på en måte som truer arbeidsplasser både i Molde og andre steder i landet.

Men for den som skal prøve å holde en koalisjon samlet, kan det ikke være lett med stadige soloutspill fra egne rekker.