NVE med kontramelding: Bevegelsene i fjellet har økt mye de siste timene

Opprettholder rødt farenivå.

Geolog i NVE, Einar Anda (t.v.), her sammen med Rauma-ordfører Lars Olav Hustad under en pressekonferanse tidligere denne måneden.  Foto: Ragnhild Bakke

Nyheter

Vakthavende geolog ved NVE, Einar Anda, opplyste tidlig onsdag morgen til Åndalsnes Avis (krever abonnement) at det ikke hadde vært den store hastighetsøkningen i fjellet i løpet av natta.

– Det har heller gått litt ned. Etter at vi gikk på rødt har bevegelsene vært rundt ti cm i øvre delen i døgnet og i overkant av en cm i nedre del, sa han til avisa rundt klokka 06.40 onsdag morgen.

Store bevegelser

Men den offisielle NVE-rapporten (ekstern lenke – PDF) onsdag klokka 09.00 gir kontrabeskjed om bevegelsene i det ustabile fjellpartiet: Det er nå store bevegelser.

«Sent i natt har det kommet mer regn, og fjellets bevegelser har økt mye de siste timene. Bevegelsene har nå en døgnhastighet på 15-20 centimeter i døgnet i øvre del og 2-3 centimeter i døgnet i nedre del», heter det i rapporten.

På ett av målepunktene i øvre del har bevegelsene vært på hele 40 centimeter det siste døgnet, og NVE melder også at det har gått flere mindre ras fra Veslemannen i dag.

Opprettholder rødt farenivå

Det er varslet noe mer nedbør som regn og sludd de neste timene, deretter skal det bli kaldere.

NVE opprettholder farenivået på rødt – de evakuerte beboerne får dermed ikke flytte tilbake. Ferdselsforbudet opprettholdes og togtrafikken vil fortsatt være stanset på strekningen.