– Rasfaren økte i natt

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, sier rasfaren nå er stor.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE.  Foto: VIDAR RYTHER MYKLEBUST

Nyheter

Onsdag kveld endret Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) rasfaren for fjellpartiet Veslemannen fra oransje til rødt. Årsaken var kraftig nedbør som førte til store bevegelser i fjellet. Hastigheten i fjellet var da på over ti centimeter i døgnet i øverste del, meldte NVE seint onsdag kveld.


Rødt farenivå ved Mannen – beboere evakuert

Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.

 

Det er kalt inn til pressekonferanse i dag klokka 10. Rbnett vil være tilstede.

I morgentimene forteller sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, at rasfaren har økt i løpet av natta.

– Rasfaren ved det rasutsatte fjellpartiet ved mannen i Rauma økte i går kveld, og økte også mye i natt, sier han til NRK Møre og Romsdal.

– Faren er stor når bevegelsene er to centimeter i døgnfart i nedre del, sier Blikra, og føyer til at fjellpartiet reagerer raskere på mindre nedbør nå enn tidligere, sier sjefgeologen.

Største bevegelser noen gang målt

Det er nå større bevegelser i fjellpartiet enn noen gang, sier NVE-geolog Lene Kristensen til NTB.

– Vi har hatt veldig stor økning i bevegelsene. Torsdag morgen var hastigheten på det meste 65 centimeter per døgn. Det er mer enn vi har målt noen gang tidligere, sier geolog Lene Kristensen i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Disse bevegelsene er registrert i et ganske lite område i den øvre delen av fjellpartiet. I et større område av den øvre delen av Veslemannen er bevegelsene målt til rundt 15 centimeter i døgnet. Det er likevel bevegelsene i den nedre delen som kanskje er mest interessant.

– Vi har hatt betydelig økning i den nedre delen, med en hastighet som har økt fra 3 millimeter til 2 centimeter per døgn nå. Det er den nedre delen av fjellpartiet vi følger ekstra nøye med på – den styrer om det kommer til å gå et ras – i alle fall om det vil gå et stort ras, sier Kristensen.

Umulig å vite når

Det er fortsatt umulig å si når et ras vil gå og hvor store bevegelsene må være for at det skal skje. De stupbratte delene av Veslemannen gjør det umulig for NVE å gjøre eksakte beregninger. Men akselerasjonen gir gode indikasjoner.

– Når hastighetene er så store som nå, er det stor fare for ras. Samtidig har det vært relativt konstant hastighet de siste timene, så vi forventer at vi vil se enda en økning i hastighetene før raset går, sier geologen.

Fram til 3-4-tiden natt til torsdag hadde det kommet 3–4 millimeter nedbør som regn siden onsdag ettermiddag. Siden da har det vært opphold. Nedbøren kom som snø onsdag kveld, men gradestokken viste torsdag morgen 0,4 plussgrader på toppen, og ny nedbør kan dermed komme som både snø og regn.

– Det har kommet mindre nedbør enn varslet, og hittil 10 millimeter nedbør det siste døgnet. Fjellet reagerer altså svært kraftig på selv små nedbørsmengder. Det er fremdeles varslet mer nedbør de neste dagene, både som regn og snø. På bakgrunn av de store bevegelsene i fjellpartiet opprettholder NVE rødt farenivå for Veslemannen, fastslår NVE i torsdagens rapport om Veslemannen.

Neste rapport kommer torsdag klokka 18. Det blir også organisert en ny pressebrief på Rauma kulturhus på dette tidspunktet.