Nordvestlandets største landbruksmesse blir bare større og større. Og alt dette foregår altså på lille Batnfjordsøra. Jun Grindvold er leder i stiftelsen som arrangerer Dyregod, SUS i Gjemnes. Det er sus over årets besøkstall. Rekorden fra i fjor ble smadret.

– Våre foreløpige beregninger viser at årets besøkstall endte på 22.100, medregnet alt og alle, men unntatt alle dyra, ler Grindvold.

Millionene renner inn

Dyregod omsatte for knappe fire millioner kroner i fjor. Årets omsetningstall blir neppe mindre. I tillegg kommer 150 utstillere og salgsboder.

– Det hadde vært artig å vite hva de alle selger for, slik at vi fikk helheten for hele Dyregod. For vår egen del kan vi bare si oss knakende godt fornøyd. Omsetningstallene «i døra» har definitivt økt siden i fjor. Dette var et tiårsjubileum verdig. Vi må bare prise oss lykkelig over at vi så til de grader hadde værgudene med oss. Og et fantastisk dugnadskorps, som vanlig. Det er fint å kunne dele ut dugnadsmidler til en haug med lag og foreninger etter ei slik helg, fastslår Jun Grindvold.

Også bra start

Hun forteller om et meget godt besøk allerede fredag, men at det tok helt av på lørdag. Da var Batnfjordsøra sentrum like tett befolket per kvadratmeter som en og annen asiatisk hovedstad. Og midt oppi alt dette altså et ellevilt dyreliv – og tusenvis av ekstatiske barn/foreldre.

– Det er som sagt en herlig følelse. Både underveis og nå etterpå. Topp vær, fornøyde utstillere, glade publikummere. Folk drar hjem litt rikere på opplevelser. Det har vært ei knallhelg, det er slik jeg vil oppsummere Dyregod 2018.

Også festkonserten med Plumbo og Staysman lørdag kveld trakk et rekordstort publikum. Rundt 1000 var med på festen.

Dyregod er som nevnt basert på dugnadsinnsats, god stemning, store landbruksmaskiner og et dyreliv av en annen verden. Per Kvendseth (67) har vært stemmen på Dyregod siden begynnelsen i 2008.

Speakeren på hodet

– Det har vært et eventyr. Det er et eventyr. Det er utvidet noe enormt. Første året var det kanskje 8000 her, nå er det godt over 20.000. Dugnadsånden er suverent bra. Gammel og ung, hånd i hånd. Jeg synes det er artig, rett og slett. Dyregod handler om god stemning og fine opplevelser, sier speakeren – og treffer med det «speakeren» på hodet.

Årets maskinutstilling var tidenes største. I tillegg en stor delegasjon med flotte biler. Her var det kapitalvarer for utallige millioner. Det var ikke få barn som fikk sitte bak rattet i en monstertraktor. Som en Deutz-Fehr, for eksempel.

Ungene elsker Dyregod

– Vi har vært her flere år. Ungene elsker Dyregod. Og så er det kjekt for oss voksne, også. Mye å se på. Vi driver gard på Straumsneset, sier Ragnhild Romundstad, som hadde med seg mann og tre barn.

Inne i kaninhuset traff vi på Ole Kristian Myrbostad fra Molde, som hadde med seg lille Rakel (2) på kaninsafari.

– Vi var her i fjor også. Rakel har bare en leikekanin hjemme, så det er kjekt å se så mange ekte kaniner. Det er alle dyra som er det beste med Dyregod. For en god stemning det er her, sier pappa Ole Kristian.