DNT er Norges største friluftslivsorganisasjon. 160 utebursdager ble feiret landet rundt på søndag, og i forkant var det forventet minst 50.000 bursdagsgjester. Markeringen ble slått sammen med den nasjonale Kom deg ut-dagen.

Folk kom seg så til de grader ut. I utrolige 22 grader! Det var drømmeforhold ved Langvatnet i Fræna da Romsdals Budstikke besøkte arrangementet søndag klokka 12. Dagen ble også markert ved Selsetervatnet i Skorgedalen (Rauma), på Harøya (strandvandring) og ved Raudsandvatnet i Nesset.

Tre generasjoner

Aadne og Gudrun Orvik fra Molde var på søndagstur til Langvatnet sammen med svigersønnen Marius Sæterhaug og barnebarna Tilde (8) og Kaja (10). Så kom kjenningen Stig Terje Hansen fra Molde padlende mot land. Årene å

– Har du padlet helt fra Molde? lurte Aadne Orvik på.

Det ville isåfall vært en sensasjon like stor som å gå på vannet. Stig Terje Hansen padler land og strand rundt, og var denne gangen på tur sammen med barnebarnet Sofie (9). De hadde overnattet i telt. Veldig mange hadde gjort det.

Vri åtter i teltet

– Det er bare herlig her. Full klaff. Jeg våknet i teltet klokka sju og timen seinere spilte jeg og Sofie «vri åtter». Nå har vi bare padlet, badet og kost oss. Riktig så sommerlig!

Kom deg ut-dagen ble en braksuksess. Marius Sæterhaug fra Molde fikk altså med seg både svigerforeldre og døtre til Langvatnet.

– Jeg er interessert i å få ungene ut av huset og bort fra skjermene. Dette arrangementet er en ypperlig mulighet til nettopp det. Jeg tok sjansen på på lure med meg svigerforeldrene, også. Det er åpenbart at dette er et kjempearrangement for folk i alle aldre, ikke minst for barna, sa Sæterhaug.

Syrere i friluftsmodus

Det var en maurtue av familiefolk fra Fræna, Eide og Molde ved Langvatnet søndag. Og fra Syria og Eritrea. Mayada Alfayad fra Syria, bosatt i Elnesvågen i litt over et år, var sammen med 11 venner og familiemedlemmer. Og angret ikke.

– Vi fikk høre om denne festen fra flyktningtjenesten i Fræna. Det er veldig bra å være her. Barna er ute i kajakk hele tida. Mens vi voksne skal grille kylling med syrisk krydder og marinade. Sommeren i Norge har vært fantastisk, og nå ble det sommer igjen. Vi liker oss veldig godt i Elnesvågen og Fræna. Alt er trygt for barna som skal vokse opp her, sa Mayada Alfayad, som håper hun kan få jobb som sjukepleier med tid og stunder.

Det var langt fra bare DNT som var med og arrangerte ved Langvatnet. Hustadvika padleklubb og Molde kajakklubb stilte med over 20 kajakker. Og rikelig med instruktører. Fræna jeger og fisk bidro også sterkt. Og Vassenden velforening fikk mye skryt.

– Langvatnet passer for alle. Det går ikke an å få et mer lett tilgjengelig område for å arrangere en slik friluftsfest. Været ble så bra som vi hadde drømt om. Oppmøtet er også bra, selv om det skjer store ting i distriktet, blant annet Dyregod. Vårt fokus har vært å skape mange gode aktiviteter for liten og stor. En kjempedag, sa Ragnhild Aas fra padleklubben.

Karina og Geir Viggo Stavik fra Elnesvågen satt i hver sin fluktstol og spiste grillpølser. Med hunden Angus på fanget.

– Tenk at noen ordner til noe så flott og trivelig som dette! Vi er så imponerte. Det er mange dyktige ildsjeler involvert her. Vi sitter her bare og nyter synet av all gleden og aktiviteten.