GJEMNES: Kjøttberget bekymrer styrelederen i landbrukssamvirket Nortura, Trine Hasvang Vaag. Hun ser at lagrene av sauekjøtt og svinekjøtt fylles mer og mer. For storfekjøtt er situasjonen hyggeligere; der klarer ikke norske kjøttbønder å levere nok til å dekke etterspørselen.

Foran høsten er det særlig opphopingen av sauekjøtt på fryselager som uroer Nortura-lederen. Nylig måtte Nortura gå til Omsetningsrådet for å be om at tusen tonn sauekjøtt blir brukt til fôr for pelsdyr i stedet for til menneskemat.

– Nødvendig krisetiltak

– Det var trist å måtte be om et slikt tiltak, og ikke få brukt kjøttet til menneskemat. Men vi så ingen annen utveg. Det ligger mer enn tusen tonn på reguleringslager. De kommende månedene regner vi med å få inn 1.000 tonn sauekjøtt ekstra. Noen mener sikkert det er forkastelig å bruke sauekjøtt til pelsdyrfôr, men det er et nødvendig krisetiltak, sier Trine Hasvang Vaag.

Hun legger til at Nortura har gitt bort 10 tonn sauekjøtt til veldedige formål.

– Hva er grunnen til at sauekjøtt hoper seg opp på lager?

– Kjøttmarkedet er det tøffeste i Norge. Vi i Nortura har mottaksplikt, det vil si at vi er forpliktet til å ta imot slakt når bonden sender fra seg dyr. Forbrukeren vil ha lammekjøtt, mens sauekjøtt er det mindre etterspørsel etter. Når det blir overskudd på flere dyreslag, mister bøndene makt overfor matvarekjedene. Prisene blir lavere. Vår viktigste oppgave er å prøve å regulere markedet sånn at det er balanse mellom hvor mye kjøtt som produseres og hvor mye som selges i butikken, forklarer Nortura-lederen.

– Kan overskuddskjøtt eksporteres til andre land der det er mangel på kjøtt?

– Vi prøvde i fjor med eksport til Afghanistan, men fikk mye kritikk for det. Eksportmuligheten er låst. Vi må løse problemet innenfor vårt eget lands grenser.

For sauebonden smerter det å levere voksne sauer til slakteriet og omtrent ikke få noe betalt for slaktet.

– Bonden får tilnærma null kroner for voksen sau, bekrefter Trine Hasvang Vaag.

– Nå er det snart fårikålsesong. Vil det hjelpe?

– Forbrukeren er vår beste venn. Etterspørselen etter lammekjøtt er god, men vi skulle hatt mer fårekjøtt i butikkene hele året. I fjor fikk vi kjeft for at det var for lite fårikålkjøtt i butikkene. Da sluttet dagligvarekjedene fårikålkampanjen to uker tidligere enn normalt. Vi forsto at det var for å gi plass til julevarene tidligere.

Altfor mange grisepurker

For svinekjøtt er situasjonen også preget av overproduksjon. Kjøttberget vokser. Ifølge styreleder Geir Heggheim i samvirket Norsvin, ligger det i dag 6.192 tonn svinekjøtt på lager.

Nortura er morselskapet for kjøttprodusenter, og selskapet har rundt 19.000 bønder som eiere etter at det ble slått sammen Gilde Norsk Kjøtt og fjørfeselskapet Prior.

– Hva må gjøres for å unngå overproduksjon?

– Bøndene har et kollektivt ansvar for å redusere kjøttproduksjonen. For svinekjøtt er situasjonen at det er for mange grisepurker i produksjon. Antall purker må ned. For sauebøndene er situasjonen at de bør levere flere lam til slakting, men se om de kan beholde søyene ett år til. Besetningene bør reduseres. Solidariteten blant bøndene settes på prøve. Fortsetter vi med overproduksjon, går det ut over bondens økonomi, sier Havang Vang og Geir Heggheim.