BATNFJORDSØRA: – Ett av de store slagene i Stortinget denne høsten blir kampen for å få omgjort vedtaket om å øke sukkeravgifta. I den saka kommer Oskar Sylte Mineralvannsfabrikk til å bli nevnt ofte. Mineralvannprodusenten i Molde er en av de mange mindre næringsmiddelprodusentene som ble hardt rammet av økningen i sukkeravgiften. Avgifta ble jo økt 40 prosent over natta. Konsekvensen ble verst tenkelig for produsenter som Sylte, og for den saks skyld også for mindre produsenter av sukkervarer som Hval Sjokoladefabrikk i Sandefjord, sier Slagsvold Vedum til Romsdals Budstikke når vi møter ham på Batnfjordsøra i forbindelse med Dyregod-dagene.

Politisk styrt brusfabrikk

Sp-lederen mener regjeringa økte sukkeravgiften uten å kjenne konsekvensene.

– Skjebnen til Oskar Sylte Mineralvannsfabrikk er hundre prosent styrt av en politisk avgjørelse. Jeg håper bedriften kom seg gjennom sommeren med godt salg som følge av det varme været. For produsenter av andre produkt enn drikk, har sukkeravgiften slått verre ut. Det er jo "høl i huet" når industrien i Norge får økt sukkeravgiften med 40 prosent, også på sukkerfri brus, mens du kan bestille brus fra utlandet, uten sukkeravgift og uten moms, og hente varene på posten, sier Trygve Slagsvold Vedum.

– Vedtaket var idioti

– Har du trua på at det kan gjøres om på vedtaket om sukkeravgiften?

– Ja, vi kommer til å kjøre hardt på denne saka, for den rammer norske produsenter urimelig. Jeg håper at Harald Tom Nesvik, Jon Georg Dahle og Helge Orten, som alle stilte seg ba regjeringens budsjett og avgiftsøkninger, innser at vedtaket om sukkeravgiften var idioti, sier Sp-lederen.

– Er det fort gjort å få produksjonen hos bedriftene som er rammet, tilbake til normalen, hvis avgiften fjernes?

– Jeg håper det lar seg gjøre. Vi hører at Hval sjokoladefabrikk holdt på å gå konkurs da avgiften slo inn. Det som er skummelt, er at folks handlevaner med stadig mer handel på nettet, kan ha endret seg, sier Trygve Slagsvold Vedum og etterlyser at vi har med en pærebrus å by på.