Stavanger: – Alt ligger til rette på Nyhamna for å ta imot funksjoner og ansatte Shell måte føre over fra Kristiansund. For Møre og Romsdal må det være bedre at funksjonene overføres til Nyhamna enn til Stavanger, sier Bernhard Riksfjord (A), som legger til at Aukra ikke ønsker å legge opp til noen kamp med Kristiansund.

Hett samtaleemne på ONS

En travel ordfører Bernhard Riksfjord er nå på oljemessa ONS i Stavanger, og løper fra møte til møte med oljeselskaper, operatører og myndigheter.

Shells salg av Draugenfeltet i Norskehavet til trondheimselskapet Okea – og den internasjonale oljegigantens kraftige nedbygging av kontoret i Kristiansund – er et hett samtaleemne blant ONS-deltakerne fra Møre og Romsdal.

Bernhard Riksfjord er klar på at han ikke ønsker noen «krig» med Kristiansund i denne saken. Men når Kristiansund kommunes oljerådgiver Helge Hegerberg i Tidens Krav uttaler at Ormen Lange tilhører Kristiansund og Møre og Romsdal, er Bernhard Riksfjord klar på at den i høyeste grad tilhører Aukra. Helge Hegerberg gjorde det i det samme intervjuet klart at Kristiansund er opptatt av å beholde driftskontoret til Ormen Lange.

– Jeg peker bare på mulighetene på Nyhamna. Det ligger et stort administrasjonsbygg der. Og det kan utvides om det skulle være behov for det. Plasseringa av funksjoner og ansatte må være opp til Shell, sier Bernhard Riksfjord.

Selger bygget i Kristiansund

Shell selger ikke bare Draugenfeltet. Selskapet selger også bygget sitt på Nordlandet i Kristiansund, hvor de nå har 120 ansatte. Herfra drives i dag både Ormen Lange og Draugen. Shell skal ut fra bygget. Mange ansatte følger med over til Okea og Draugen. Etter det Romsdals Budstikke erfarer, kan Shell på sikt komme til å ha bare et fåtall ansatte i Kristiansund. Ifølge kilder er ett scenario at det kan bli ti ansatte igjen i Shell i byen. Andre sier at det kan bli enda færre.

– Overføre oppgaver

Shell har ikke gått ut med hvor mange det vil bli igjen i Kristiansund, men kommunikasjonssjef Kitty Eide uttalte den 16. august følgende til Romsdals Budstikke: «Mange forhold gjør det naturlig å løse flere oppgaver fra Stavanger og Nyhamna etter at «Draugen-delen» av organisasjonen overtas av Okea. Alle eventuelle vesentlige endringer skal drøftes og avklares med alle relevante aktører».

Bernhard Riksfjord er svært optimistisk med tanke Nyhamnas framtid som gassknutepunkt for Norskehavet – og meget mulig også Barentshavet, etter møtene i Stavanger.

– Alle signaler fra politisk ledelse og oljeselskapene peker i samme retning. Det pågår stor leteaktivitet rundt Aasta Hansteen og langs traseen for gassrøret Polarled. Det er gjort nye funn, og det forventes enda flere. Aasta Hansteen-gassen kommer i land i år. I 2020 kommer Dvalin, Nyhamna kommer til å bli gassknutepumkt for mange nye felt de kommende åra. Det er svært gledelig at de kommer til vår region. Vi merker en utrolig positivet rundt Nyhamna, sier Bernhard Riksfjord.

Han har for øvrig sendt et brev til Olje- og energidepartementet, der han ber om at installasjonene som ble lagt til reservekraftverket på Nyland ikke blir fjernet. Reservekraftverket skal som kjent legges ned.

– Det vil være meningsløst om en graver opp og fjerner disse installasjonene som kostet flere hundre millioner kroner, sier Bernhard Riksfjord.

– Administrasjonsbygget på Nyhamna kan utvides om det blir behov for det, sier Bernhard Riksfjord. Foto: Kjell Langmyren