MOLDE: Planen, som innebærer å rive de gamle husene i Bjørnstjerne Bjørnsonsveg 27 og 29 og bygge en femetasjes blokk, skaper reaksjoner i nabolaget.

Tirsdag skal politikerne i plan- og utviklingsutvalget vurdere om de er enige med kommunalsjefen i at prosjektet til Planor Bolig AS etter flere tilpasninger nå er innenfor hva området tåler.

Fikk ikke med naboen

Planor kjøpte i 2014 eneboligene fra 1940-tallet for henholdsvis 5,9 og 6,1 millioner kroner med tanke på å utvikle eiendommene. Da eide selskapet allerede tremannsboligen nedenfor, Røysan 16, som ble kjøpt for 5,6 millioner kroner.

Til sammen former tomtene bokstaven L, sett fra nord. Kommunen ønsket derfor først at den fjerde tomten i rektangelet, Røysan 14, også ble regulert, slik at det var en utviklingsmulighet for alle fire tomtene i framtida.

Den fjerde tomten eies imidlertid av andre, som ikke ønsket å være med i reguleringsforslaget til Planor.

Må ha ute- og lekeplass

Først var planen å bygge 23 leiligheter, men i løpet av planprosessen har antallet sunket til 18. De ligger nå på mellom 50 til 120 kvadratmeter bruksareal og har alle universell utforming.

Moldes «nye» kommunedelplan for 2015–2025 skjerpet kravet til ute- og leiekareal, og krever minimum 50 kvadratmeter per boenhet i sentrumsbydelene, i alt 900 kvadratmeter i dette prosjektet.

Dette løses med terrasser (450) og et fellesareal (600).

I tillegg kommer en egen lekeplass for beboerne på 200 kvadratmeter, som skal utstyres med minimum sandkasse, lekeapparater og sittebenker.

Debatt om veg og parkering

Fordi Bjørnstjerne Bjørnsonsveg er klassifisert som hovednett for gående og syklende og planlagt med gang- og sykkelfelt på begge sider av vegen, ønsker ikke kommunen flere kryssinger av disse enn absolutt nødvendig.

I tillegg er det lite rasjonelt å ha innkjøring til parkering midt i bygget derfra, heter det.

Løsningen ble da å legge parkeringen i kjelleren, under de fem etasjene og med innkjøring fra Røysan. I alt blir det 16 plasser, slik kravet er nå.

Kan få gangveg

Kommunalsjefen viser til at den foreslåtte fortettingen med 18 boenheter på en veg som Røysan med 30-grense, ikke utløser krav om oppgraderingen av veg eller fortau.

Det er likevel mulig å legge fortau på én side av vegen med gjeldende regulering, skriver Eirik Heggemsnes.

Ikke vernet mot fortetting

I den nye kommuneplanen er området i «hvit sone», som ikke har vern mot fortetting. Dermed kan Planor fortette opp til 35 prosent bebygd areal (BYA) av tomta, men får ikke bygge høgere enn to etasjer over Bjørnstjerne Bjørnsonsveg.

Samtidig sier reguleringsplanen fra 1985 at området skal være småhusbebyggelse.

Naboeiendommen i øst, en villa ferdigstilt i 1917og tegnet av arkitekt Trygve Solemdal, er dessuten vernet.

– Tåler fortettingen

I saksframlegget skriver kommunalsjefen at spørsmålet er hvor vidt den foreslåtte utbyggingen er for massiv i forhold til stedets karakter og naboskap. Blokka utfordrer områdets småhusbebyggelse, stedets grønne preg og ikke minst trafikkforholdene i et etablert boligområde. Innspill undervegs er delvis hensyntatt ved at byggets omfang er redusert i forhold til oppstartsmelding, skriver Heggemsnes.

Bjørnstjerne Bjørnsons veg skal utvikles som bygate og det legges opp til en mer bymessig boligstruktur videre vestover.

Kommunalsjefen for sin del mener at «de omsøkte tomtene tåler en relativt sterk fortetting, både i forhold til terreng og landskapsrom og den sentrumsnære beliggenheten. Som strakstiltak kan trafikksituasjonen i Røysan bedres ved skilting. På sikt kan forholdene bedres ved bygging av fortau», skriver han til politikerne.

Godkjennes detaljreguleringen i plan- og utviklingsutvalget tirsdag, legges den rett etter ut til offentlig ettersyn.