Politiet skal de neste dagene holde flere synlige trafikkontroller i tilknytning til barneskoler og skoleveger i fylket. I en pressemelding peker politiet på at mange barn ikke har en godt nok utviklet trafikkforståelse, og oppfordrer alle trafikanter om å vise ekstra hensyn gjennom skoleåret.

– Målet er å gjøre skolevegen trygg for de minste, og gjøre de andre trafikantene oppmerksomme på skolebarna som skal ut i trafikken, sier trafikkoordinator Steven Blindheim i Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding.

– Samtidig har foreldrene selv et ansvar å gi barna en trygg skoleveg. Politiet vil legge stor vekt på å være tilstede på skoleveger og ved skolene de nærmeste ukene.

Femårsperioden 2013 til 2017 viser riktig utvikling. 23 prosent færre barn mistet livet eller ble hardt skadd i trafikkulykker, sammenliknet med perioden 2008-2012. Det var 168 barn i alderen seks til 15 år som ble drept eller hardt skadd i trafikken i denne perioden, mot 219 barn i 2008-2012.

Politiet peker på at trafikken ved skolestart og -slutt ofte er kaotisk.

– Jo flere som kjører, dess flere uoversiktlige og farlige situasjoner blir det for elevene.  Et forebyggende tiltak vil være å stoppe et stykke unna skolen slik at barnet kan gå det siste stykket alene eller sammen med andre, heter det i pressemelding.

– Hold riktig fart, være oppmerksom og vis hensyn på veger der skolebarn ferdes. Og videre at sjåførene ikke snakker i mobiltelefon og at passasjerne bruker bilbelte. Vi har ikke råd til å miste et eneste barn i trafikkulykker!

Prosjektet «Hjertesone», som støttes av politiet, er opprettet nettopp for å skape tryggere skoleveger for landets yngste. Og jobber i tillegg med å sikre bedre helse og styrke miljøet i bygd og by. En del av dette prosjektet er å oppfordre landets skoler til å skape bilfire soner rundt skolene.