Kviltorp skole har nå så sprengt kapasitet at der skal 6. og 7. klasse i år ha skole i brakkerigg. På Kvam derimot er det nesten to pulter til hvert barn. Utbyggingene østover i Molde, spesielt på Årø, har gjort at revideringen av skolebruksplanen ikke kunne komme tidlig nok for mange.

Gjeldende skolebruksplan er vedtatt for perioden 2013–2018 og inneholder blant annet skolegrensene som bestemmer til hvilken skole man sokner ut ifra hvor man bor. I vedtatt kommunal planstrategi for perioden 2017-2020, er tidspunkt for revisjon av skolebruksplanen satt til 2018.

Halvfull skole

Ved Kvam skole starter det 155 elever ved skolestart. Det er litt over halvfull skole.

– Skolen var bygget for å ha en kapasitet til å ta imot 280–300 elever, sier rektor Vigdis Nordgård ved Kvam skole.

Hun sier at Kvam skole er beredt på å ta imot flere elever dersom det blir bestemt å flytte skolegrensene.

Også på Nordbyen skole er det ledig kapasitet. I år starter 275 elever ved skolen, en økning på 15 fra i fjor.

– Vi er rigget for omtrent 56 elever per trinn, så noe ledig kapasitet er sjølsagt, sier rektor Marit Gunnarson ved Nordbyen skole.

Skolen ble for øvrig bygget 1987 etter andre krav enn dagens, og kan nok derfor ikke ta imot fullt så mange elever per trinn som den ble bygget for.

– Vi er opptatte av at alle elever i Molde kommune skal få et godt tilbud og ser med spenning fram til høringen rundt ny skolebruksplan. Endringer må en forvente, sier Gunnarson.

Brakkeskole gir økt kapasitet

I sterk kontrast til Nordbyen og Kvam stikker Kviltorp seg ut som den skolen med størst kapasitetsproblemer. Der skal 6. og 7. klasse de neste to åra gå å skole i brakkeriggen som er satt opp utenfor hovedbygget. Rektor ved Kviltorp, Cecilie Sandanger, har tidligere omtalt den midlertidige løsningen som en god løsning. Men at hun forventer at den nye skolebruksplanen finner en god permanent løsning på det økende elevtallet i østre bydel.

På Kviltorp vil det dette skoleåret gå 474 elever, en betydelig økning fra tidligere. Brakkeriggen har gitt skolen noe ledig kapasitet.

– Vi ønsker god utnyttelse av skolene i hele byen. Slik det er nå har noen skoler fullt hus, mens andre gjerne skulle hatt flere elever, sier Sandanger.

Hun ser positivt på en omlegging av skolegrensene.

– Det viktigste er at vi med den nye skolebruksplanen får en løsning for framtida. Det er ikke tjenlig med løsninger for få år av gangen. Vi er positive til omlegging av skolegrensene dersom disse vil gi tilstrekkelig avlastning i vårt skoleområde, sier Sandanger.

Aktuelle tiltak

Revidert skolebruksplan skal behandles politisk nå i høst trolig i november. Som del av prosessen skal planen ut på høring til berørte parter.

– Det som har vært presentert så langt er noe av arbeidsgrunnlaget, mål og prinsipp for planen og eksempel på vurderinger som arbeidsgruppa ser på, blant annet nærmere gjennomgang av mulige grensejusteringer mellom skolene, sier fagsjef for skole i Molde kommune Ivar Vereide og legger til.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

SKOLESJEF: Ivar Vereide. Foto: Erik Birkeland

– Mye arbeid gjenstår,- og tidligst i september vil en ha mer oversikt på forslag til aktuelle tiltak. En ser for seg at planen vi bli iverksatt først fra høsten 2019, skoleåret 2019–2020.

Rektor ved Kviltorp, Cecilie Sandanger, forventer at den nye skolebruksplanen finner en god permanent løsning på det økende elevtallet i østre bydel. Foto: Kristian havnes klemetzen
Rektor Marit Gunnarson ved Nordbyen skole. Foto: Per Tormod Nilsen
Rektor ved Kvam skole, Vigdis Nordgård, har plass til flere elever. Foto: erik birkeland