Nå er den synlige oppkjøringa til høstens NATO-øvelse «Trident Juncture» igang for fullt. I løpet av fredag og lørdag skal 100 kjøretøy losses av det italienske lasteskipet Capucine på Åndalsnes. Disse skal så fraktes på E136 til Lesja fra søndag.

– Transporten vil påvirke trafikken i området. Vi oppfordrer publikum til å være forsiktige og ikke utsette seg selv for fare ved å forsøke kjøre forbi kolonnene, sier kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberst Eystein Kvarving til NTB.

Fem skip

Også politiet har sendt ut pressemelding i forbindelse med transporten som starter søndag.

– Dette bør vegfarende være oppmerksomme på og følge vegtrafikklovens pålegg om å være varsom og å vise hensyn, sier lensmann Roar Mordal Hilde i Vestnes og Rauma.

Kolonnene vil ifølge politiet bli ledsaget av patruljer fra militærpolitiet.

– Det antas at kolonneaktiviteten for denne gang vil være avsluttet onsdag, men det kommer flere skipslaster til Åndalsnes de nærsmeste ukene som vil utløse lignende aktivitet, sier Hilde.

Skipet er det første av fem skip som skal legge til kai i Åndalsnes med militært materiell. Capucine tilhører ifølge NTB den italienske styrken som er en del av NATOSs raskeste responsstyrke og er lastet med tung materiell, inkludert større krigskjøretøyer.

40.000 soldater

Høstens store øvelse, den største siden 2002, skjer ikke før om drøye to måneder. Tilsammen skal om lag 40.000 soldater være i aksjon.

Også de ansatte ved HV-11 vil delta.

– HV-11 skal i perioden august til desember ivareta lokalt terriorielt ansvar, utøve lokal vertlandsstøtte til allierte avdelinger og bidra med skarp styrkebeskyttelse etter behov i eget ansvarsområde, skriver Hv-11 i sitt presseskriv. Ifølge Åndalsnes Avis innebærer dette at det vil stå væpnede vakter ved Setnesmoen leir de neste månedene. Parkeringsplassen ved leiren, som ofte benyttes av turfolk, er for øvrig nå stengt av.

Åndalsnes og Nesjestranda

100 mann vil være stasjonert på Setnesmoen leir fra august til desember. Stabssjef og NK, Ivar Hatlelid er i full gang med å ta imot disse fredag og har lite tid til å snakke med pressen.

– Det er travelt her nå med innlosjering, sier han. Ifølge presseskrivet fra HV-11 vil berørte steder være Setnesmoen leir, Åndalsnes havn, Nesstranda, Jernbaneterminalen og Cargoterminaen.

Også i Molde-området vil et være noe aktivitet.

Ifølge skrivet skal marineinfanteribataljon bestående av fire nasjoner trene på amfibieoperasjoner i området Røvik-Nesjestranda fra 31. oktober til 2. november.

Det skal også være dykkere som skal drive trening på minerydding av strender.

Slag om Rindal

I området til HV-11 er det Rindal som absolutt vil merke mest til øvelsen. Her vil det 6. til 8. november foregå «slaget om Rindal», med mange hundre soldater, samt stridsvogner og helikoptre i aksjon.

Fra presseoffiser Richard Brevik får vi opplyst at de første italienske soldatene skulle ankomme Setnesmoen leir fredag ettermiddag.

Lossinga av Capucine som har ligget noen dager skulle starte omtrent samtidig, tidlig fredag kveld.

Roar Mordal Hilde ber folk være obs på trafikken i Romsdalen i forbindelse med transposrten i forkant av NATO-øvelsen. Foto: Olav Skjegstad