MOLDE: Med skyssopplegget fylkeskommunen har organisert fra skoleåret 2018/2019 skal ikke noen elever tilhørende Istadlia krysse den trafikkerte Fv. 62.

Det opplyser rådgiver Marianne Nerås ved Samferdselsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune til Romsdals Budstikke.

– Det er vurdert å være liten trafikk på strekninga elevene skal gå mellom bosted og påstigningssted, i tillegg er det gatelys og vegen er oversiktlig for elevene å følge. Det er vurdert å være en rimelig gangavstand for elevene fram til det alternative påstigningsstedet.

– Fylkeskommunen har et godt samarbeid med operatør i området der sjåfør stopper slik at det blir ei trygg påstigning for elevene, skriver Nerås i et tilsvar da Romsdals Budstikke la fram påstandene fra foreldrene.

Endrer kriterier for større barn

Hun bekrefter at det forrige skoleår ble brukt en annen busstopp på bakgrunn av at det var en elev i 1. klasse i Istadlia.

– Det foreligger en annen vurdering for elever i 1. klasse enn elever i 2–10. klasse med tanke på gangavstand fra bosted til holdeplass. Sist skoleår kjørte bussen inn i Istadlivegen og snudde på privat parkeringsplass. Denne ordningen opphørte fra skoleslutt juni 2018, forklarer Nerås.

– Ikke farlig strekning å gå

Videre vurderer hun at når de vurderer om skolevegen er farlig for elever å ferdes på, blir begrepet «særlig farlig eller vanskelig» benyttet. Dette innebærer at faren på denne vegen må være utenom det vanlige.

– Møre og Romsdal fylkeskommune finner ikke at vegen mellom bosted og påstigningssted kan sies å innebære større risiko enn andre veger i fylket, og ser ikke at det skal være en utfordring å gå strekninga mellom bosted og påstigningssted for elevene, skriver Nerås.

Beklager seint svar

Fylkeskommunen beklager at en del av vedtakene kommer så tett opp til skolestart.

– Dette skyldes at flere forhold påvirker når vedtak om skoleskyss kan fattes. Slik som skysslister fra skoler, dialog med skyssoperatør og ruteplanlegging må gjøres. I tillegg er vi nødt til å prioritere elever med særskilt tilrettelagt skyss, svarer Nerås.

– Mødrene sier det er vanskelig å søke om skoleskyss til «riktig tid», siden det er for tidlig før skolelistene er klare og «for seint» hvis man ikke rekker å få behandlet klage til skolestart? Har dere noen råd?

– Med de rutinene vi har i dag får vi ikke behandlet alle søknadene om særlig farlig skoleveg innen skolestart, når vi i tillegg skal inkludere en eventuell klagebehandling, svarer Nerås.

– Vi ser at dette kan være utfordrende for skole/elever og foresatte, og vi jobber derfor for å kunne klare å behandle alle søknader før skolestart i framtida.

Uviss behandlingstid

Vedtak kan påklages til fylkeskommunen, men er det ingen ny moment i saka som taler for at vedtaket skal gjøres om, sendes den til Fylkesmannen for en ny vurdering.

– Tidsbruken på dette kan jeg ikke anslå, sier Nerås.