Kjærligheten tok Riad Spahic til Batnfjord. På impuls sa 23 åringen opp frisørjobben og flyttet fra hovedstaden. I Molde fikk han heldigvis fort jobb hos Luggen hårstudio. At han er den eneste mannlige frisøren i salongen på Moldetorget, og frisørkjeden for øvrig, gjør ham ingenting. Riad har rukket å finne seg godt til rette. – Det var en sjanse jeg måtte ta, jeg måtte satse på kjærligheten, forteller han.

Kjærlighet for yrke

Den unge frisøren brenner for faget sitt. På Østlandet hadde han bygget opp en solid kundekrets. Det var derfor skummelt å satse alt. Sammen med kjæresten leverte han søknader til salonger i både Kristiansund og Molde. Hos Luggen var det noe som klaffet, forteller han. Og det var gjensidig. Tidlig i august måned, bare noen uker etter at han flyttet, startet Riad i salongen i Molde.

– Jeg likte atmosfæren her på Luggen med en gang. Det var en god magefølelse, sier han.

Det er ikke første gang Luggen har ansatt menn i salongene sine, men akkurat nå er Riad eneste mann – blant nesten 50 kvinner i Luggen-kjeden.

– Vi trenger absolutt en mann her, sier lærling Ida Soleim.

Det er lærlingkollega Charon Mook Khumsuwan enig i.

– Han kan mye og det er gøy å lære av Riad, sier Charon.

Lukta av hårspray

At det bare er kvinnelige kolleger gjør ikke Riad noe.

– Jeg passer godt inn de fleste steder, sier han.

Det var ikke tilfeldig at det var frisør Riad endte opp som. Han ble fascinert av frisøryrket allerede i fireårs alderen.

– Jeg fikk bli med mora min til en salong. Det var noe fantastisk med den opplevelsen. Alle luktene, av kjemikalier, av hårspray, det tiltalte meg.

Han begynte som ryddegutt i en salong som 14–15 åring. Da fikk han ordne håret til venner og til mora.

– Hår er rammen til ansiktet. Det er noe av det første man legger merke til når man møter noen. Det er utrolig fint å få tilliten til å skape noe for kunden som de går med hver eneste dag.

Skaper bånd

Og frisøryrket er mer enn bare å klippe håret til folk, understreker han.

– Jeg har møtt så utrolig mange flotte mennesker i jobben min. Det har betydd mye for meg,

Han forteller at han ofte opplever at kundene har behov for å prate om stor og smått.

– At folk stoler på meg, både som frisør og som en venn, setter jeg pris på, forteller Riad.

Tok en sjanse

For to måneder siden jobbet Riad som frisør i Oslo, men pendlet fra Fredrikstad. Der fant han seg aldri helt til rette. Så traff han kjæresten Roar på en datingside. De pratet sammen en stund. Før Riad dro til Molde for første gang. Kjemien stemte. Etter to besøk tok han avgjørelsen, han ville satse på kjærligheten.

– Han har vært der som en venn hele vegen og har gitt meg noe å se fram til. Det var en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg, forteller Riad.

I Batnfjorden har Riad fått en helt annen hverdag.

– Det har vært tøft å flytte fra vennene mine. Og familien. Men jeg har fått en ny familie her. Og jeg har gjort ting jeg aldri har prøvd før. Vi bor i et fint hus i ro og fred på landet.

Kulturforskjeller

Det er kontraster mellom det livet Riad kjenner, en travel by, kafeer og shopping. Dessuten påpeker han at det er noen kulturforskjeller.

– Det er en del å fordøye, det er for eksempel en annen måte å snakke på her. Det er litt skummelt, jeg har mye å lære.

Riad angrer likevel ikke på valget han tok. Og han ser mange positive sider ved sitt nye liv. Alt var ikke alltid så greit før, forteller han.

– Molde minner meg om et sted folk drar til for å starte på nytt. Det passer meg godt. Nå ser jeg fram til at livet mitt faller på plass.

– Vær vågal

– Jeg legger sjela og kreativiteten min i jobben, det er på mange måter åndsverket mitt folk går med. Jeg føler jeg gjør noe godt for folk.

Han forteller at mange ønsker ny stil i forbindelse med endringer av en fase i livet. For eksempel kjærlighetssorg, eller at man skal starte med noe nytt. Riad håper han kan inspirere flere til å prøve nye stiler.

– Jeg oppfordrer alle til å prøve noe nytt, uansett alder. Vær vågal! sier den unge frisøren.

Bak kassa: Riad Spahic trives godt sammen med damene på Luggen Hårstudio, Moldetorget. Foto: Ingrid Nagell